x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria videochat-ului cu forme legale

Industria videochat-ului cu forme legale

de Giulia Anghel    |    23 Apr 2019   •   12:30
Industria videochat-ului cu forme legale

Site-urile de videochat autohtone au împânzit internetul cu promisiuni de câștiguri tentante și condiții de lux. O industrie prosperă îndeosebi în țările sărace și în care România deține supremația mondială, cu peste 5.000 de studiouri înregistrate oficial şi venituri estimate la peste 300 de milioane de euro anual. Jucătorii în domeniu își desfăşoară legal afacerile folosindu-se de coduri CAEN halucinante. De partea  cealaltă, astfel de studiouri pot deveni rampe de lansare pentru traficul de persoane și un prilej de șantaj atunci când fetele sau băieţii decid să renunțe.

În fața unei camere web se poartă discuții erotice, iar fetele și băieții se dezbracă în schimbul unor venituri cu mult peste medie. Câștigurile lunare sunt între 1.000 și 24.000 de dolari, iar încasările provin din durata conversației, taxată la minut cu circa nouă dolari, ori din cumpărarea de jetoane de către clienți, plus bacșișuri. Accesarea site-urilor se poate face acum din orice colț al lumii, de pe calculator, laptop ori smartphone și se plătește prin card ori sms. Clienții care își permit astfel de servicii sunt mai ales din statele dezvoltate ale Uniunii Europene și din  SUA.

„Din păcate videochat-ul este o trambulină de lansare pentru traficul de persoane. România nu este o țară de destinație a prostituției dar, alături de Bulgaria, Moldova și Ucraina, face parte din statele de recrutar.”, ne-a explicat Daniel Pădureţ, preşedintele Asociaţiei Valoare Plusm care desfăşoară programe de educare a adolescenţilor pentru a preveni riscul ca aceştia să devină victime ale reţelelor de prostituţie şi trafic de persoane.

 

Comisioane mari, program flexibil

Oferta este diversificată, de la fete și băieți singuri, la cupluri. Modelele au vârste între 18 și 45 de ani, au uneori studii superioare, folosesc pseudonime pentru a-și păstra anonimatul, iar scopul lor este de a menține cât mai mult interesul clientului. Conversează, se dezbracă, folosesc jucării sexuale, iar regia este din ce în ce mai sofisticată, cu personaje fantastice și decoruri tematice. Managerii le oferă traininguri de specialitate, cursuri de limbă engleză, cultură generală, marketing și psihologie. Lucrează cu carte de muncă sau în regim de colaborare și nu au un program fix. Site-urile de profil se întrec să recruteze modele, promițându-le plata zilnică și comisioane de până la 90% din încasări.

 

„Fetele sărace care au ajuns la universitate și fie nu și-au găsit un job, fie au unul prost plătit, și apare atracția să presteze așa ceva, care nu pare periculos pentru că sunt singure într-o cameră cu o cameră video, își spun că fac asta câteva luni pentru a strânge niște bani, apoi își vor continua viața. Dar se întâmplă apoi să apară șantajul” Daniel Pădureţ, preşedinte Asociaţia Valoare Plus

 

De la operator PC , la model artistic

Deși articolul 15 din Codul Muncii interzice „sub sancțiunea nulității absolute, încheierea unui contract individual de muncă în scopul prestării unei munci sau a unei activități ilicite ori imorale”, prevederea este inaplicabilă întrucât industria videochat-ului are mai multe pârghii de care se folosește pentru a funcționa legal.

Pe lângă obligativitatea de a deține licențe pentru computerele pe care lucrează, studiourile au la dispoziție mai multe coduri clasificate în Catalogul Activităților din Economie sub care se pot înregistra la Registrul Comerțului, respectiv 9329 – alte activități recreative și distractive, 6420 – telecomunicații, 9602 - coafură și alte activități de înfrumusețare, 5261 - comerț cu amănuntul prin corespondență.

În contractul de muncă al fetelor sunt trecute mai multe funcții – 312201 – operator calculator electronic și rețele, 413316 – operator programare (pentru care trebuie însă să aibă o diplomă de operator PC), 342907 – agent servicii client, 521002 – model atelier artistic și publicitate și 347106 – lucrător în ateliere de modele. Cele care aleg să lucreze independent au de ales să-și facă un SRL ori un PFA, sau pot să depună la ANAF declarația unică pentru venituri din străinătate ca persoană fizică. Situaţia este similară cu magazinele care comercializau etnobotanice, în anii 2000, şi care funcţionau pe coduri CAEN generaliste și au distrus generații de adolescenți.

 

70% din traficul de persoane este sexual

„Peste 70% din traficul de persoane se bazează pe exploatarea sexuală, deși cei care recrutează spun ca această activitate este sigură. Mai ales în centrele universitare din zona Moldovei sunt puse afișe, iar în social media sunt add-uri targhetate pentru fete de 18-20 de ai. Cu toate că sunt promisiuni că imaginile și pozele nu sunt stocate, se întâmplă ca acestea să fie folosite apoi pentru manipulare și șantaj atunci când fetele vor să renunțe. Sunt situații în care acestea, după ce s-au angajat într-un loc de muncă bun ori s-au căsătorit, să vină cineva cu înregistrări care le pun în pericol viitorul”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Valoare Plus, Daniel Pădureţ.

 

 

 

×
Subiecte în articol: videochat