x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua şefă a DNA, între yachturi şi poveşti pentru copii

Noua şefă a DNA, între yachturi şi poveşti pentru copii

de Cristian Anton    |    13 Iul 2018   •   07:50
Noua şefă a DNA, între yachturi şi poveşti pentru copii
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Anca Jurma, noua şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pare a fi un magistrat atipic. Fosta consilieră a Laurei Codruţa Kovesi este, deopotrivă, un bugetar milionar, procuror şef specializat în cooperare internaţională, dar şi membra unei familii boeme, cu aplecare spre artă şi monden. Alexandrina Cochinescu, mama şefei DNA, a fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în timp ce tatăl Nicolae Cochinescu, dar şi verişoara ei, Cristina Toma Cochinescu, au profesat mult timp la Curtea Constituţională a României. Ulterior, cei doi au dat în mintea copiilor, la propriu şi fără niciun sens peiorativ: fostul procuror general Cochinescu scrie cărţi de poveşti pentru copii, iar verişoara magistrat organizează anual un eveniment de anvergură dedicat celor mici. În plus, Octavian Silviu Jurma, soţul şefei DNA, este designer de yachturi şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici.

Anca Jurma, procurorul şef al DNA, are o avere impresionantă: două terenuri cu o suprafaţă totală de 2.600 metri pătraţi în localitatea dâmboviţeană Băceşti şi unul de şapte hectare în Slobozia Ciorăşti- Vrancea, două case de vacanţă în Băceşti, un apartament în Braşov şi unul în Bucureşti, precum şi nu mai puţin de patru maşini (Dacia, Volkswagen, Ford şi Mazda). Jurma are depozite bancare, fonduri de investiţii şi asigurări de peste 50.000 de euro, 330.000 lei şi 1.812 lire. Ca venituri, procurorul şef a declarat în iunie 2017 diurne şi alte cheltuieli de 3.700 de euro pentru anul anterior, un salariu net de 166.647 lei de la DNA, 3.057 lei dintr-un certificat de succesiune suplimentar şi 25.692 lei din chirii.

I-au dat viaţă, i-au dat casă, i-au dat bani

O prezenţă relativ constantă în declaraţiile de avere ale şefei DNA sunt donaţiile şi moştenirile primite de magistrat. În 2016, Anca Jurma beneficia de o moştenire de 70.000 de euro, în 2013 menţiona primirea unui apartament ca donaţie din partea părinţilor, alături de 20.000 de euro şi 29.000 lei, în declaraţia de avere din 2011 trecea 30.000 de euro şi 20.000 lei primiţi ca donaţie de la părinţi, în 2010 părinţii i-au donat alţi 30.000 de euro, iar în 2009 primea tot de la aceştia o donaţie de 10.000 de euro.

170.000 de euro şi un apartament a primit şefa DNA ca donaţii şi moşteniri de la părinţi, în perioada 2009- 2016

Ultima dată când şefa DNA declara veniturile aduse în casă de soţul ei, Octavian Silviu Jurma, era în 2012. Atunci, Jurma Octavian Silviu PFA raporta venituri din profesii liberale în valoare de numai 15.803 lei. PFA-ul a fost înfiinţat în 2008, an în care soţul magistratei a suspendat activitatea firmei sale Jurma Studio Design SRL. 

A ilustrat cartea de poveşti a socrului

Octavian Silviu Jurma are îndeletniciri care îi aduc satisfacţii mai degrabă estetice şi sufleteşti, decât materiale. Soţul şefei DNA este, din aprilie 2016, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala design. Pe diverse site-uri şi forumuri de specialitate, Octavian Silviu Jurma se prezintă drept designer de bărci, yachturi şi alte ambarcaţiuni uşoare de agrement, bărbatul fiind, în mod evident, un împătimit al acestui gen de sport şi entertainment nautic.

Magistratul de carieră Nicolae Cochinescu, fost procuror general al României între 1996 şi 1997 şi judecător la Curtea Constituţională din 2001 până în 2010, a publicat prima carte cu poveşti pentru copii, „Cavalerul albastru”, în 1971

Soţul procurorului şef al DNA are şi alte calităţi artistice, colaborând ca designer la şedinţe foto profesionale de modelling, dar şi la editarea de cărţi. În 2013, Octavian Silviu Jurma a asigurat ilustraţiile în alb negru ale cărţii „Oglinda fermecată”, apărută la Editura Brumar, o carte de poveşti pentru copii. Autor- nimeni altul decât socrul său, Nicolae Cochinescu. Pentru că, da, fostul procuror general al României şi judecător la Curtea Consituţională scrie şi cărţi de poveşti pentru copii.

De la CCR, în bazar

Tot în magistratură a activat, timp de 15 ani, şi Cristina Toma Cochinescu, verişoara Ancăi Jurma. Aceasta a lăsat cariera de profesoară de pian pentru un post de magistrat asistent la Curtea Constituţională, de unde a revenit, însă în mediul boem al entertainment-ului. Cristina Toma Cochinescu este manager al Great Evens România, un „organizator de spectacole de înaltă clasă, adresate unui public de elită”, după cum se prezintă pe propriul site. De asemenea, verişoara şefei DNA a pus bazele unui eveniment inedit cu tradiţie deja în Ploieşti, dedicat educaţiei celor mici: Bazarul Copiilor, eveniment în care sute de copii vin să vândă, să cumpere, să doneze sau să facă schimb de jucării, haine, cărţi etc, o joacă serioasă prin care învaţă valoarea banilor, dar şi spiritul altruist. 

 

×
Subiecte în articol: Anca Jurma dna