x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mănescu: A fost ţintită Ambasada României la Kabul; românul şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi

Mănescu: A fost ţintită Ambasada României la Kabul; românul şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi

03 Sep 2019   •   21:30
Mănescu: A fost ţintită Ambasada României la Kabul; românul şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi

Atacul de la Kabul a ţintit Ambasada României de acolo şi angajatul român care a murit, dându-şi viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, era născut în 1976 şi făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice, a declarat, marţi, ministrul de Externe, Ramona Mănescu.

"Este un moment foarte tragic pentru România, în principal nu doar pentru misiunea noastră diplomatică acolo, nu doar pentru Ministerul Afacerilor Externe, pentru România, pentru că un om şi-a pierdut viaţa, practic, un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac terorist. (...) Realmente şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Şi-a făcut datoria până în ultimul moment", a spus Ramona Mănescu, la Antena 3.

În acest sens, ministrul a vorbit despre eventualitatea ca românul mort să aibă funeralii naţionale. "Merită toate onorurile şi merită tot respectul nostru", a apreciat ea.

Şefa diplomaţiei a afirmat că Ambasada României la Kabul a fost ţinta atacului. "Din păcate, a fost ţintită ambasada, misiunea României acolo. Atacul a început aseară. A fost un atac susţinut, cu maşini capcană, cu 'tot tacâmul', aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze", a spus ea şi a descris atacul ca pe un "asalt".

"După ce au atacat clădirea principală, în care erau colegii noştri, au incendiat alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat", a detaliat Ramona Mănescu. Ministrul a spus că echipa Ambasadei României de la Kabul era formată din 12 persoane.

Totodată, Mănescu a precizat că românul rănit este "în afara oricărui pericol, este stabil".

Ministrul de Externe a adăugat că, în această situaţie, reprezentanţii misiunii diplomatice române au colaborat cu Ministerul român al Apărării. "Suntem în contact cu colegii de la Apărare. Cu ei am făcut şi evacuarea în baza NATO şi probabil vom face şi transportul colegilor către casă", a detaliat ea.

Mănescu a vorbit despre situaţia de securitate din Afganistan.

"Este incredibil cum în continuare, cu toate eforturile pe care România şi toate ţările partenere NATO le fac în Afganistan, în continuare avem aceste atacuri teroriste. (...) S-a întâmplat acum să atace misiunea română acolo, dar este la ordinea zilei această situaţie", a punctat Mănescu.

Ea a spus că priorităţile sunt repatrierea angajaţilor ambasadei şi găsirea unui spaţiu pentru desfăşurarea activităţii misiunii diplomatice în viitor.

În acest sens, ministrul de Externe a vorbit despre angajamentul României în misiunile antiteroriste.

"Cu atât mai mult suntem datori să continuăm lupta noastră împotriva terorismului şi să rămânem alături de partenerii din NATO şi în Kabul şi în orice alt loc este nevoie de noi", a subliniat Mănescu.

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit şi altul a fost grav rănit în urma atacului terorist care a avut loc în noaptea de luni spre marţi, la Kabul, în Afganistan, a anunţat marţi seară Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate, a informat ministerul.

MAE a precizat că atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Un atentat sinucigaş, revendicat de talibani, a avut loc în centrul capitalei afgane Kabul, la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, după cum a transmis AFP.

Atacul a survenit într-un moment în care la televiziunea afgană era difuzat un interviu cu Zalmay Khalilzad, în care acesta vorbea despre un posibil viitor acord de pace cu talibanii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: ramona manescu