x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu, despre hotărârea CCR privind alegerile: Redă puterea poporului prin reprezentanții lui

Tăriceanu, despre hotărârea CCR privind alegerile: Redă puterea poporului prin reprezentanții lui

03 Iun 2020   •   17:52
Tăriceanu, despre hotărârea CCR privind alegerile: Redă puterea poporului prin reprezentanții lui

Decizia de miercuri a CCR privind prelungirea mandatelor aleșilor locali redă puterea poporului prin reprezentanții săi, a spus președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Hotărârea de astăzi (miercuri – n.r.) a Curții Constituționale cu privire la prelungirea mandatelor aleșilor locali și fixarea datei pentru alegerile locale readuce normalitatea și bunul simț în relația Parlament - Guvern. Este o decizie binevenită ce redă puterea poporului prin reprezentanții lui. Este o hotărâre ce readuce echilibrul binemeritat dintre Executiv și Legislativ”, a spus președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta este de părere că cel mai probabil decizia va fi amânată și contestată „în orice fel se va putea” de către „președintele PNL, Klaus Werner Iohannis”, însă în final va fi implementată.

„Parlamentul nu se va comporta arogant și disprețuitor ca și Guvernul Orban și va organiza consultări atât cu partidele parlamentare, cât și cu Guvernul și Autoritatea Electorală Permanentă pentru stabilirea de comun acord a celei mai bune perioade pentru organizarea alegerilor. Pentru că așa este normal și pentru că trebuie să arătăm că se poate guverna și prin consens, nu doar prin divizare”, a mai spus Tăriceanu.

Legea privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, a decis, miercuri, Curtea Constituțională a României, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”.

CCR a admis cu majoritate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că atât OUG nr. 44/2020, cât şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, contrare art.1 alin.(4) şi (5), art.61 alin.(1) şi art.115 alin.(6) din Constituţie.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu