x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Acord româno-ungar privind transplantul de plămâni

Acord româno-ungar privind transplantul de plămâni

de Monica Cosac    |    19 Mar 2019   •   11:32
Acord româno-ungar privind transplantul de plămâni
Sursa foto: Pixland/Getty Images

România și Ungaria vor colabora în domeniul transplantului pulmonar, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și omologul său ungar, Miklos Kasler, au convenit ieri, la Budapesta, încheierea unui Memorandum de înțelegere între cele două ministere. Până atunci, pacienţii români care au nevoie de o astfel de intervenţie par condamnaţi la moarte.

„Din punctul nostru de vedere Memorandumul de Înțelegere transmis de partea maghiară este agreat şi propunem ca două echipe tehnice din partea ambelor țări să înceapă discuţiile pentru pregătirea detaliilor tehnice ale colaborării”, a spus Sorina Pintea, ieri, în timpul întâlnirii de la Budapesta, unde a fost însoţită de Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat și de dr. Radu Zamfir, noul președinte al Agenției Naționale de Transplant (ANT). Sorina Pintea a ţinut să sublinieze, înca o dată, că echipa Ministerului Sănătăţii caută soluții pentru asigurarea tratamentului corespunzător pentru pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar. Cei doi oficiali încearcă să identifice şi alte domenii în care să colaboreze, ca de exemplu: oncologia și achiziția comună de medicamente și vaccinuri.

„Mai avem încă pacienți pe lista de așteptare care sunt cazuri complexe şi pentru care facem toate eforturile să găsim soluţii”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Strigăt de ajutor pe Facebook

În timp ce oficialii „poartă discuţii” şi „caută soluţii”, pacienţii români care au nevoie de un transplant de plămâni par condamnaţi la moarte. Despre o astfel de înţelegere cu Ungaria, unde urma să fie operaţi 10 pacienţi români, se vorbea şi anul trecut, fără ca discuţiile să se şi concretizeze.

Sătul să aștepte un ajutor din partea statului român, un tânăr grav bolnav, pentru care singura şansă este transplantul pulmonar, și-a spus povestea, zilele trecute, pe Facebook. „Bolnav de plămâni într-un sistem mai bolnav decât mine!”, se descrie Ionuț Anghel, din Mărășești, care este legat permanent de un aparat de oxigen și spune că boala lui se înrăutățește. „Sunt sătul de faptul că cei care ne conduc nu ne ascultă, nu ne ajută cu nimic... Boala mea se înrăutăţeşte, treptat şi sigur. Timpul nu mă pune pe , «pauză» ... nu aşteaptă şi nu iartă pe nimeni”, a scris Ionuţ pe reţeaua de socializare.

 

 

 

×
Subiecte în articol: transplant plamani