Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consulul de la Bonn, bugetarul îmbogăţit din afaceri falimentare

Consulul de la Bonn, bugetarul îmbogăţit din afaceri falimentare

de Cristian Anton    |   

Gheorghe Dimitrescu, noul consul general al României la Bonn, a ştiut dintotdeauna să se facă util mai marilor politici ai vremurilor. Aşa a devenit diplomat de carieră, consilier parlamentar între misiuni şi a reuşit să se îmbogăţească din afacerile familiei. O performanţă absolut remarcabilă, din moment ce toate afacerile, fără excepţie, sunt falimentare. Dimitrescu s-a dovedit însă mereu descurcăreţ, mai ales dacă ne gândim că şi fratele şi un nepot de-al său sunt, de asemenea, slujbaşi de lux la stat.

Gheorghe Dimitrescu a fost numit consul general al României la Bonn în ultima şedinţă de guvern din 2017, în locul lui Mihai Botorog care ocupa această funcţie din 2012. Dimitrescu pleacă în Germania din postura de consilier personal al lui Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

10.000 lei este salariul unui consul general

Anterior, Gheorghe Dimitrescu a mai fost consul la New York şi Strasbourg. Diplomatul lansat de Adrian Năstase este posesorul unei averi considerabile, chiar dacă nu se poate lăuda cu afaceri prea inspirate.

Împrumut de 500.000 de euro din leafa de bugetar

Potrivit ultimei declaraţii de avere, consulul Dimitrescu are un teren în Snagov, o casă şi un apartament în Bucureşti, dar şi o vilă la Cannes, în Franţa. Diplomatul deţine tablouri de 50.000 de euro, ceasuri de 10.000 de euro şi obiecte de cult în valoare de 5.000 de euro.

Bugetarul Gheorghe Dimitrescu a avut să-l împrumute cu 500.000 de euro pe Mihai Tărâţă, sumă pe care încă nu a recuperat-o. Din câte se pare, cel căruia consulul i-a oferit jumătate de milion de euro este fiul celebrului Culiţă Tărâţă, fost deputat PSD şi unul dintre cei mai bogaţi români

Gheorghe Dimitrescu a donat un Audi A6 evaluat la 30.000 de euro Ramonei Dimitrescu şi a încasat 82.500 de euro din vânzarea unui apartament, care se adaugă celor 2.000 de euro şi 318.000 lei pe care îi are în bănci, iar cesionarea acţiunilor de la Viomag SA i-au adus încă 18.750 de euro. Dimitrescu declară venituri de 19.742 de euro şi 6.530 lei din funcţia de consul, statul asigurându-i şi soţiei sale, Rodica, venituri de 4.500 de euro şi 1.800 lei. Într-o declaraţie de avere mai veche, consulul raporta încasări de 32.000 de euro de la Externe.  

Bani frumoşi de la o firmă fără venituri

În 2015, consulul trecea la rubrica venituri şi cei 150.000 de lei pe care i-a câştigat fiul său, Costin Dimitrescu, din funcţia de director general la Safe Investment Alliance SRL. În 2014, şi soţii Dimitrescu declarau venituri de câte 20.000 de lei de pe urma aceleiaşi firme. Foarte mulţi bani de la o societate cu venituri zero pe linie. Safe Investment Alliance SRL are ca domeniu de activitate hotelurile şi nu a avut nici un venit în ultimii cinci ani, interval în care a cumulat însă pierderi de peste 200.000 lei şi datorii de aproape 700.000 lei. De asemenea, Viomag SA din Iaşi, care se ocupă cu fabricarea pâinii, a raportat pentru 2016 afaceri de numai 20.000 lei şi pierderi de peste 41.000 lei, precum şi datorii de 100.000 lei.

Pierderi şi datorii de zeci de milioane

Afacerile reprezintă, de altfel, punctul slab al familiei Dimitrescu. Fiul consulului, Costin, alături de nepoţii săi Mirică Victor, George Alexandru şi Florin Dimitrescu, a deţinut Medallion Air, o companie aeriană radiată în 2015 cu pierderi de 18,3 milioane lei şi datorii de 27 milioane lei.

 

56,3 milioane lei reprezintă totalul pierderilor şi datoriilor înregistrate de firmele familiei Dimitrescu

Fiul Costin şi nepotul Mirică Victor au controlat şi MDJ Aviation Consulting SRL, firmă fără activitate de la înfiinţare. Acelaşi Costin şi trei veri de-ai acestuia au radiat în 2016 şi JAA Airport Service SRL, de asemenea inactivă şi cu datorii de un milion de lei. Tot fiul consulului şi doi nepoţi mai apar în Transilvania Express Airlines SRL şi Technobridge Connect SRL, ambele fără activitate.

Afaceri în aviaţie, prăbuşite

Consulul de la Bonn este fratele lui Mirică Dimitrescu, cunoscut după ce a falimentat două companii aeriene, cu ţepe de zeci de milioane de dolari. Jaro International a dat faliment la începutul anilor 2000 cu datorii de 6,5 milioane de dolari către Tarom, Romatsa şi aeroporturile Otopeni şi Băneasa.

Şi nepotul consulului, Florin Dimitrescu, a prins posturi călduţe la stat. În noiembrie 2016, premierul Dacian Cioloş l-a numit consilier la cancelaria primului ministru, iar din iunie 2017 a fost avansat şef de serviciu în Secretariatul General al Guvernului

În 2008, a îngropat şi Jetran Air, companie deţinută de Ovidiu Tender, cu datorii la stat de 465.000 de dolari. Culmea, Mirică Dimitrescu a fost numit în martie 2015 administrator al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti de ministrul Transporturilor de atunci, Ioan Rus.   

Naş pentru Udrea şi Dragnea

Gheorghe Dimitrescu este cel care, în 2003, a făcut pe ofiţerul stării civile şi a oficiat căsătoria dintre Elena Udrea şi Dorin Cocoş la New York, pe când era consul general al României în metropola americană. În  2017, acelaşi Gheorghe Dimitrescu a fost cel prin care PSD a plătit 100.000 de dolari firmei de lobby Madison & Co pentru aranjarea întîlnirii dintre Liviu Dragnea şi preşedintele Donald Trump.  

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri