x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şezătoare în satul de pe malurile Bâscei

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 30 Iul 2009 - 00:00
Şezătoare în satul de pe malurile Bâscei Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

O ogradă largă, cu pomi fructiferi, o fântână şi-o căruţă cu fân. Un război de ţesut şi-o bunică mânuind suveicile cu lână colorată. Alta, croşetând modele specifice zonei de munte. Pe băncile de lemn şlefuit de vreme, puzderie de copii - tot să fie cât să umpli două clase - stau... la clacă.



Fac gheme, pregătesc suveici sau pictează icoane... Sunt elevi la Şcoala Generală "C. Giurescu" din Chiojdu şi s-au adunat "la şezătoare". O şezătoare după toate regulile timpurilor vechi, îndrumaţi fiind îndeaproape de profesoara Luiza Negoiţă şi de învăţătoarea Camelia Tatu.

Legenda Chiojdului

Pentru că şezătorile sunt şi timp de poveste, nu numai de muncă, învăţătoarea le spune copiilor legenda satului lor. "Denumirea a fost cercetată de Nicolae Iorga şi de Constantin C. Giurescu, fiu al satului. Ei susţin că numele satului vine fie de la ungurescul koves (piatră), fie de la latinescul quies, care înseamnă linişte. Se pare că o zonă de la intrarea în sat, numită Roma, era un loc de relaxare pentru ostaşii romani care veneau de la castrul aflat pe teritoriul comunei prahovene Drajna." De altfel, şi muntele e brăzdat de un drum roman pietruit, pe care l-am urmat şi noi... Legenda mai spune că era un om sărac şi necăjit venit din Transilvania, după ce un foc i-a distrus gospodăria. Îl chema Chiojdu. Aici îşi face casă, iar într-o zi o întâlneşte pe Bâsca. Au trei copii, Chiojdu Mare, Chiojdu Mic şi Chiojdeanca. Asemeni părintelui lor, bătrânul Chiojd (Starchiojd), copiii întemeiază la rândul lor sate...

Războiul şi icoanele

În vremea asta, copiii află de la bătrâna Ecaterina Burlan cum se ţese. "Până a ajunge la toate firele, facem gheme, suveici, aflăm ce sunt vârtelniţa, pieptănuşul pentru lână, aţa, războiul." Cel pentru ţesut. "Iaca, aşa se lucrează din bătrâni. Cu ţoalele ţesute la război se făcea zestrea la fete. Războiul acesta e de la bunica mea. Are peste 100 de ani. L-a făcut tata-mare, pe care îl chema Oniga Dumitru. Când ţes îl pomenesc." "Cum se ţese?" "Bine, uşor. Se năvădeşte, se trece suveica prin iţe şi se formează floarea, un trandafir roşu." Profesoara Luiza Negoiţă ne lămureşte: "A năvădi e prima etapă la războiul de ţesut şi înseamnă aşezarea iţelor pe acel lemn, care se leagă de capătul celălalt şi, cu un mecanism care se află sub război, se creează modelele. Modelele specifice zonei Chiojdu sunt floarea şi crucea; se regăsesc pe carpetele care se aşază fie pe pereţi, fie pe pat, fie pe jos. Crucea e împodobită cu flori etc".

Copiii dovedesc şi ei că ştiu bine instrumentarul gospodăresc local de odinioară. Ne explică pe îndelete ce sunt: vârtelniţa, fusele din lemn, putineiul, cofa, copăiţa din lemn de toate dimensiunile (pentru aluat de pâine sau cozonac, pentru carnea de porc), copaia mare din lemn pentru scăldarea mortului, copăile de legănat nou-născuţi. Cu vreme în urmă, casele erau mici, aveau două camere, iar într-una dintre ele, în "casa mare", se punea tot ce era de cinste, zestrea şi icoanele. Luci, un băieţel care-şi poartă mândru costumul popular, ne arată ce a adus la şezătoare: "O icoană din 1811, care a aparţinut străbunicului meu. Într-o zi o s-o moştenesc şi o s-o dau copiilor mei".

Ce se mănâncă la şezătoare?
Parcă pentru a ne direcţiona dialogul către dimensiunea gastronomică a locului şi a obiciului, gazda copiilor, dna Melania Chiş, soseşte şi ea cu un imens bulz muntenesc, împodobit... ştrengăreşte, cu un chip care zâmbeşte. "Ce se mânca la şezători? Grăunţe fierte, gogoşi, prune uscate la lojniţă... Cântam, torceam, suceam, coseam. Şi din când în când mâncam câte o turtă coaptă pe vatră", ne spune tuşa Ecaterina. "Acum 70 de ani, pentru a pregăti turta nu se folosea drojdia de bere, ci spuma de prune", completează şi Luiza Negoiţă. "O reţetă specifică a turtei pe plită, aici, la Chiojdu, este cea în care se foloseşte spuma de la borhotul de prune pus la fermentat în tocitorile de lemn. Când borhotul fermenta, spuma se ridica şi dădea peste tocitoare (butea respectivă). Femeile o luau şi o foloseau la prepararea pâinii, pentru că de fapt turta aceasta e o pâine, numai că se coace pe plită sau direct pe spuză."

La şezătoarea noastră nu vom mânca însă turte, ci bulz muntenesc, pregătit la grătar de dna Melania. Şi cum întâlnirea copiilor are ca scop asimilarea de noi cunoştinţe gospodăreşti, bineînţeles că mica lecţie de gastronomie este binevenită. "Se prepară o mămăligă vârtoasă şi se răstoarnă pe un fund de lemn. Se împarte mămăliga în bucăţi de mărimea unui pumn, se presează în felii de doi centimetri grosime, care se umplu cu brânză de burduf şi cu cârnaţi afumaţi prăjiţi. Se modelează în mâini cocoloaşele de mămăligă umplută, care se pun la grătar, aducându-se la masă cu ochiuri, lapte acru, brânză rasă, după cum pofteşte fiecare."

Martora timpului
Tanţi Sofiţa sau "Moaşa", cum s-a obişnuit să-i spună tot satul, la cei 88 de ani ai săi nu a mai putut să participe în acest an la expoziţia culinară. N-a lăsat-o însă inima să nu ne cheme în bătătură şi să nu ne spună cum se mânca la Chiojdu cu mulţi ani în urmă. "Pe când eram tânără făceam fasole, cartoafe. Făceam şi buruieni coapte, cu lapte. Fierbeam buruienile, le tocam, puneam acolo o prăjeală din mărar şi pătrunjel, apoi laptele fiert, prins. N-ai grijă că nu se brânzeşte laptele, doar face broboniţe! Dar acum mi-e greu să mai fac..." (Simona Chiriac)

Citeşte mai multe despre:   antropologie culinară,   Şezătoare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ei sunt finaliştii din Ultimul Trib

Ei sunt finaliştii din Ultimul Trib
Galerie Foto Dupã aproape 2 luni de zile petrecute în Madagascar şi un ultim joc de Eliminare, Ultimul Trib şi-a decis asearã finaliştii în cadrul ediţiei difuzate de Antena 1. Confruntarea dintre Silviu Mircescu şi Silviu...

Atenționare de călătorie: Bulgaria - cod galben de vânt și ninsoare

Atenționare de călătorie: Bulgaria - cod galben de vânt și ninsoare
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie...

Mircescu şi Geandrã – ultimul duel la Ultimul Trib: „Oamenii sensibili n-au ce căuta în acest concurs!”

Mircescu şi Geandrã – ultimul duel la Ultimul Trib: „Oamenii sensibili n-au ce căuta în acest concurs!”
Galerie Foto Se strâng tot mai mult rândurile la Ultimul Trib, emisiune difuzatã în fiecare vineri, de la 22:30, la Antena 1. Dupã ce sãptãmâna trecutã Lemurii şi Crocodilii s-au întrecut pentru ultima oarã în jocul de...

Ce spun liniile din palmă despre viața ta sentimentală

Ce spun liniile din palmă despre viața ta sentimentală
Mâinile îți pot spune multe lucruri despre cum ești ca persoană. Acestea pot să scoată la iveală lucruri despre persoanlitatea ta, despre preferințe, creativitate și responsabilitate. Prin urmare, nu ar trebui ...

Business cu stil. Monocult, haine moderne pentru caractere puternice

Business cu stil. Monocult, haine moderne pentru caractere puternice
Galerie Foto Românilor le place să fie la modă și au început să investească tot mai mulți bani în îmbrăcăminte, încălţăminte și accesorii. Un studiu recent relevă faptul că, anul trecut, peste 55% dintre cei...

Anunț SURPRIZĂ: : ”Mihai Bendeac va fi tătic!”

Anunț SURPRIZĂ: : ”Mihai Bendeac va fi tătic!”
Revederea juraților în noul sezon iUmor, care va avea premiera mâine, de la 20.00, la Antena 1, a venit cu o veste care i-a lăsat pe mulți fără cuvinte. În timp ce se puneau la punct cu noutățile din...

Andreea Marin, la Antena 1: ”E o ipostază în care nici eu nu m-am văzut”

Andreea Marin, la Antena 1: ”E o ipostază în care nici eu nu m-am văzut”
Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de o surpriză de proporții în cel de-al șaselea sezon iUmor, care va avea premiera sâmbătă, 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, când mai multe vedete vor urca pe s...

Târgul de Turism are reduceri de peste 50%

Târgul de Turism are reduceri de peste 50%
Românii vor putea alege ofertele speciale cu discounturi suplimentare de peste 50% la cea de-a 41-a ediţie a Târgului de Turism al României (TTR), care se desfăşoară, în perioada 21-24 februarie, la...

Săptămâna Modei de la Milano - Prezentarea casei Fendi, un omagiu adus designerului Karl Lagerfeld

Săptămâna Modei de la Milano - Prezentarea casei Fendi, un omagiu adus designerului Karl Lagerfeld
Casa de modă italiană Fendi şi-a luat adio de la directorul ei de creaţie, Karl Lagerfeld, joi, la Milano, unde a prezentat ultima colecţie vestimentară creată de acesta, în cadrul unui show considerat un veritab...

Reţeta zilei: Rulouri  din piept de pui cu cașcaval și șuncă

INGREDIENTE 500 g piept de pui 200 g șuncă 200 g cașcaval sare piper negru măcinat lingură ulei de măsline 100 g pesmet 100g făină 2ouă Bateți cu făcălețul fiecare felie de...

Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere

Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere
Burberry şi-a cerut scuze pentru că a inclus în prezentarea sa de la London Fashion Week un hanorac a cărui glugă era strânsă cu un şnur gros, prins într-o manieră care aducea aminte de un nod de...

Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi nuci

Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi nuci
Ingrediente: 8 ouă, 10 linguri făină, 6-8 linguri zahăr, 2 linguri cacao, praf de copt, 200 g compot ananas, 3 linguri sirop ananas, 100 g nuci, 30 g fulgi midgale (opţional), praf de sare, 3 linguri zahăr...

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)
Noi, cei care încă simţim româneşte, ar trebui să fim recunoscători divinităţii pentru darul de preţ numit simplu: România. O țară binecuvântată! Faptul că ne-am născut şi am crescut într-un cadru...

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....
Serviciul de email marketing furnizat de