x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Băsescu, reţinut de DNA. Fratele preşedintelui va sta în arest 24 de ore

Mircea Băsescu, reţinut de DNA. Fratele preşedintelui va sta în arest 24 de ore

de Veronica Micu    |    19 Iun 2014   •   12:43
Mircea Băsescu, reţinut de DNA. Fratele preşedintelui va sta în arest 24 de ore
UPDATE 20:11 - Mircea Băsescu a părăsit sediul DNA fiind condus către arestul Direcţiei de Cercetări Penale. Suprinzător, faţă de momentele de aceeaşi natură petrecute la DNA, Mircea Băsescu a fost scos direct din curtea instituţiei, fără spectacolul mediatic de care au "beneficiat" alte persoane aflate în situaţia fratelui preşedintelui.

UPDATE 19:54 - 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de azi, de la ora 19:05, a inculpatului Mircea Băsescu, pentru infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Concret, în ordonanța de reținere se menționează următoarele:

La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.

Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.

Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București.

UPDATE 18:27 - 
Mircea Băsescu a ajuns în jurul orei 17:40 la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Fratele preşedintelui şi-a croit cu greu drum printre ziariştii prezenţi la faţa locului, afirmând că nu are alte declaraţii de dat, pentru moment.

UPDATE 15:16
- Fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu, a declarat că a fost citat în calitate de suspect la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti pentru a da declaraţii în dosarul plângerii penale făcută de Florin Anghel împotriva sa.

"Am fost chemat la DNA Bucureşti de domnul comisar-şef Buturugă pentru a fi audiat ca suspect în urma plângerii penale făcută de Florin Anghel, care mă incriminează de inducerea în eroare a organelor judiciare sau, pe scurt, ceea ce în vechiul Cod penal era asimilat cu denunţ calomnios. Adică, Florin Anghel spune că am sesizat degeaba organele de cercetare penală când am reclamat şantajul... Asta este, om vedea!", a declarat Mircea Băsescu.
.......................

Mircea Băsescu a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Fratele preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să se prezinte la sediul DNA, astăzi, la ora 18:00, pentru a fi audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, l-a acuzat de trafic de influenţă.

De asemenea, în acelaşi dosar, vor fi audiaţi, în jurul orelor 14:00, membrii familiei Anghel şi la ora 17:00 - Marian Căpăţână.

Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, a formulat o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare în legatură cu dosarul în care el este acuzat de şantaj.

Mircea Băsescu a făcut, în această dimineaţă, primele declaraţii în urma difuzării de către Antena3 a conversaţiilor avute de fratele preşedintelui Traian Băsescu cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Mircea Băsescu susţine că preşedintele Băsescu nu are "niciun fel de legătură" cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că înregistrările sunt scoase din context.

"Ce am văzut este o deturnare a adevărului. Au fost prezentate numai mici fragmente (...) Vă spun că nu am luat bani, nu am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea. (...) Este vorba despre banii cu care venise Marian Căpăţână ca s-i dea înapoi din imprumutul pe care îl luase. Marian era în biroul alăturat cu banii ca sp le dea. Preşedintele ştia despre un asemenea caz. Toata lumea ştia despre cazul lui Bercea Mondial. Tot timpul le-am spus să nu mai dea bani, ci să aibă încredere în justiţia din România.

Eu nu am luat niciun ban. Nu ştiu ce suma era. Marian era cu plasa cu bani în biroul celălalt. Aştepta să le ramburseze datoria pe care o avea la ei. Le-am recomandat avocat, dar mai mult de atât nu aveam ce să le fac", a declarat Mircea Băsescu.

×