x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Veste, poveste (21). Nu mai zgâriaţi brânza!

0
Autor: Viorel Ilişoi 07 Iul 2014 - 19:53
Veste, poveste (21). Nu mai zgâriaţi brânza!


Fane, şoferul, îşi mânca de sub unghii în delegaţii. Cât era de diurna de mică, el tot voia să economisească ceva, cât de cât. Ce să mănânci de 13 lei într-o zi şi să-ţi mai şi rămână? El reuşea!

Pentru ziariştii mai tineri, care nu ştiu ce înseamnă o delegaţie, aceasta este o deplasare în teritoriu, unde se întâmplă anumite fapte, pentru a scrie despre ele. O deplasare la faţa locului, cum se spune. Inevitabil, delegaţia presupune desprinderea de calculator, părăsirea redacţiei şi contactul nemijlocit cu oamenii despre care ziaristul scrie. Pentru ziarişti, diurna înseamnă o sumă de bani mai mică sau mai mare, de la redacţie la redacţie, de obicei mai mică, ce ar trebui să le  asigure hrana zilnică pe timpul deplasării. Teoretic. Pentru patroni, diurna nu e decât un alt mijloc de a-şi bate joc de ziarişti.

Diurna, cum spuneam, era de 13 lei. Mă rog, nu chiar 13 lei, ci 12 lei şi ceva, dar ne mai punem pentru câţiva bănuţi acolo? N-aveai ce mânca de banii ăştia la restaurant. Poate un cartof nu prea fiert, ca să nu intre mult combustibil în preţ, o coajă de pâine rămasă de la alţi clienţi şi un pahar de apă de la robinet, nici acela ras. Fără bacşiş. Ca să nu murim de foame pe coclauri, puneam bani de la noi sau ne luam mâncare de acasă, dacă delegaţia nu era prea lungă. Fane, nu. Lui îi ajungeau ăia 13 lei, ba mai punea şi deoparte. Abia aştepta să prindă o delegaţie ca să mai bage ceva la puşculiţă.

După câteva delegaţii cu el, i-am prins tactica. Noi, ceilalţi, mergeam la restaurant, scoteam bănuţul de pe card şi mâncam bine. Pe atunci nu era o problemă, salariile se plăteau lună de lună. Fane se lăsa pe spătar şi se apuca de citit meniul. Noi comandam, terminam şi ciorba, iar el tot mai citea.

- V-aţi hotărât? - insista chelnerul.
Fane nici nu ridica ochii din meniu, doar îi făcea semn din deget să mai aştepte, că încă mai caută.
Când noi aproape terminam de mâncat, Fane lăsa meniul pe masă răsuflând greu ca după cărat saci. Chelnerul venea în viteză.
- Cu ce vă servim?
- Păi ce aveţi? - întreba Fane clipind des şi sugând-şi buzele.
- Avem tot ce scrie în meniu.
- Lasă asta. Eu te întreb dacă ai smântână.
- Avem. La ce să fie smântâna?
- La ceşcuţă. O ceşcuţă de smântână şi o felie de pâine vreau.

Asta cerea el peste tot. Se pare că-i ajungea. Oricum conducea foarte încet, nu consuma multă energie la volan. Noi înfulecam de ne trosneau fălcile, el lua o mărgică de smântână în vârful lingurii, îşi umplea gura cu pâine şi lingea mărgica. Mesteca mult, înghiţea rar. Poate acesta era unul dintre secretele saţietăţii lui miraculoase, dacă nu cumva mânca pe ascuns.

Într-o zi, eu, fotograful Marin Raica şi Fane ajungem în Vaslui, după câteva zile de documentare prin Suceava, Botoşani şi Iaşi. Ne aştepta Adrian Porumboiu pentru un interviu despre afaceri, fotbal şi cultură. Afaceristul se hotărâse atunci – dar s-a răzgândit mai apoi - să nu mai bage bani în fotbal, ci în filmele fiului său, regizorul Corneliu Porumboiu, care a fost sau n-a fost genial, adjectiv. A ieşit un text bunicel, din câte îmi amintesc.

Eu şi fotograful am urcat în biroul lui Porumboiu de la hotelul Racova, Fane a rămas în maşină. Nu era unul dintre acei şoferi care se bagă în discuţii şi încearcă să facă ei documentarea, aşa că nu m-ar fi deranjat să vină şi el, dar a preferat să tragă un pui de somn pe banchetă. După interviu, am coborât în restaurantul hotelului să mâncăm, că eram rupţi de foame. L-am chemat şi pe şofer.

Până a făcut el ochi, până s-a urneşte din maşină, că nici la mers nu era mai ager decât la mâncat, până a găsit restaurantul, noi am comandat deja şi de aia, şi de aia, şi de aia, a găsit masa plină. S-a uitat speriat la belşugul ăla de borşuri, de fripturi, de peşte, de plăcinte, ceva ce nu mai văzuse niciodată într-o delegaţie, poate nici la nunta lui, a înghiţit  în sec, de ziceai că-şi înghite limba, şi a început obişnuitul lui tichi-taca cu chelnerul: dă-mi meniul, mai lasă-mă că încă nu m-am hotărât, hmmm, ufff, ce să iau, ce să mănânc? Smântână!
- Poate vreţi nişte somon afumat la antreu? Colegii aşa au servit.
- Nu, decât o ceşcuţă de smântână.
- Pot să vă aduc un platou moldovenesc.
- Decât smântână, bre, n-ai auzit? - se răsteşte Fane.
Eu şi Marin am ras o ciorbă de burtă. Fane a lins linguriţa privind fix în ceşcuţă, parcă ghicea în smântână.
- Ne-a mai rămas nişte smântână. Vrei?
A luat ceşcuţele noastre şi le-a şters tacticos cu o bucată de pâine.

Noi ne-am înfipt în nişte fripturi de vită uriaşe, practic te aşteptai să te împungă, fiindcă nu mai lipsea mult din vacă. Fane a mestecat îndelung o bucată de pâine.
Am trecut la crapul rumen, parcă uns cu aur, care ne aştepta cuminte pe un platou, într-un peisaj vesel de legume şi zarzavaturi tăiate şi aranjate la marea artă. El a mai citit meniul de câteva ori şi şi-a lins continuu pulberea de făină de pe buze.

Din zece în zece minute, chelnerul, într-un exces de zel, tot venea la masa noastră şi ne întreba dacă mai dorim ceva. Și noi mereu găseam că ne-ar plăcea ba una, ba alta din oferta nesfârşită pe care ne-o înşira cu răbdare, aproape slugarnic. Noi, adică eu şi Marin. Fane rămânea ferm pe meterezele lui de pâine amăgită cu puţină smântână.
- Dar ceva la pachet, pentru drum, nu doriţi? - întreabă ospătarul la sfârşit.
- N-ar strica, zic. Nu ajungem azi în Bucureşti, mai avem o oprire prin Vrancea. Cine ştie pe unde ajungem şi dacă om mai găsi ceva de mâncare pe-acolo, la ora aia…

Când l-a văzut pe chelner venind cu pachetul din care scoteau urechile nişte colţunaşi cu brânză şi dădeau din coadă nişte cârnaţi fripţi, Fane a înghiţit atât de tare în sec, încât am crezut că îi va cădea nodul gâtului pe jos, pe sub masă.
- Bre, dar voi de unde aveţi atâţia bani? - a întrebat el ceva mai târziu, apăsând nervos pe acceleraţie.
- N-avem bani, Fane. De unde bani? Diurna s-a terminat a doua zi. A făcut Porumboiu cinste. A zis să comandăm ce vrem. Ăla era restaurantul lui, şi hotelul, şi jumătate de judeţ. O invitaţie la masă nu se refuză.
- Şi mie de ce nu mi-aţi spus?
- Păi am zis că nu-ţi plac chestiile alea, friptane, peştărime, plăcintăraie? Dacă am văzut că mănânci peste tot numai pâine cu smântână…

_____________________________

Articolele publicate de Viorel Ilişoi în ciclul Veste, poveste:
1,  Lăsați copiii să fugă de-acasă!
2, O fleică de bancher
3, “Luceafărul”, probă atletică
4, Nenea Dumitru, nemuritorul
5. Tata mă așteaptă zilnic în oglindă
6. Cel mai iubit poet din Botoşani
7. Forţa cuvântului scris
8. Moş Vasile şi ruşii
9. Cântă, zeiță, mania ce prinse poporul...
10. O poveste de Paşte
11. Celebrul anonim
12. Moartea lui Costică Vulpoi
13, Reporterul şi prepoziţia
14. Ce votări erau odată!
15. Limbajul politic
16. Să spunem poveşti!
17. Biletul de adio
18. Vacanţa fără sfârşit
19. O viziune narativă
20. Adânca subiectivitate a reporterului, că şi el e om


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Afacere cu dezinsecție în „parohia” lui Iohannis. Rețeta succesului: intoxici la Arad, ești premiat la Sibiu

Afacere cu dezinsecție în „parohia” lui Iohannis. Rețeta succesului: intoxici la Arad, ești premiat la Sibiu
Compania implicată în scandalul privind intoxicarea a zeci de elevi, în luna ianuarie a acestui an, la Liceul german Adam Muller Guttenbrunn din Arad, a primit, cu puțin timp înainte de intrarea României în criza ...

Bolile cronice de plămâni și astmul cresc riscul de îmbolnăvire cu coronavirus

Bolile cronice de plămâni și astmul cresc riscul de îmbolnăvire cu coronavirus
Blestematul de coronavirus atacă în special plămânii, bolnavii grav respiră dificil şi trebuie ajutaţi cu ventilaţie. Primii ca risc de îmbolnăvire în pandemie sunt cei deja bolnavi cu maladii pulmonare...

Violeta de la Muncă „sparge” banii pe campanii și organizare de evenimente

Violeta de la Muncă „sparge” banii pe campanii și organizare de evenimente
Un proiect demarat încă din 2017, vizând inserția tinerilor provenți din mediile defavorizate pe piața forței de muncă va fi popularizat în perioada următoare de Ministerul Muncii, condus de Violeta Alexandru,...

Pandemia te lasă și fără bani, și fără bunuri. Guvernul a introdus „confiscarea de urgență” și emiterea de acte normative fără transparență

Pandemia te lasă și fără bani, și fără bunuri. Guvernul a introdus „confiscarea de urgență” și emiterea de acte normative fără transparență
Galerie Foto Guvernul Orban schimbă legislația care reglementează instituirea stării de urgență chiar în timpul în care este deja instituită starea de urgență, invocând faptul că măsurile prevăzute în vechea...

Made in Suceava. Ultima ctitorie a lui Flutur înainte de infectare. Afacere bănoasă pentru firma președintelui Camerei de Comerț, via Consiliul Județean Suceava

Made in Suceava. Ultima ctitorie a lui Flutur înainte de infectare. Afacere bănoasă pentru firma președintelui Camerei de Comerț, via Consiliul Județean Suceava
În timp ce virusul COVID-19 lovea puternic cel mai important spital din Moldova, iar managerul de atunci acționa aberant pentru a gestiona situația, Consiliul Județean Suceava se ocupa de afaceri. Mai exact, de...

Focarul de COVID-19 de la Suceava, anchetat „in rem” de procurori. Principalul vizat, Vasile Rîmbu, se află la izolare

Focarul de COVID-19 de la Suceava, anchetat „in rem” de procurori. Principalul vizat, Vasile Rîmbu, se află la izolare
Situația incredibilă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, devenit focar de COVID-19, a determinat, după un termen nepermis de lung, procurorii Parchetului de pe...

Chirurgul construieşte un inel musculos din stomac, în refluxul gastro-esofagian grav

Chirurgul construieşte un inel musculos din stomac, în refluxul gastro-esofagian grav
Unul din simptomele date de îmbolnăvirea cu corona virus este o tuse seacă, fără expectoraţie. Însă una din cauzele apariţiei tusei poate fi şi refluxul gastro-esofagian, o boală care nu are legătură cu...

Cumpărături publice, imune la pandemia de COVID-19. Instituții care investesc bani nerambursabili în sport

Cumpărături publice, imune la pandemia de COVID-19. Instituții care investesc bani nerambursabili în sport
Galerie Foto De două săptămâni, România se află într-o criză fără precedent, generată de pandemia cu COVID-19, fapt ce a determinat Guvernul și Președinția să emită instituirea stării de urgență. Această...

Covid-19. România cumpără măști din cârciumă și combinezoane de la haute couture. 361 de milioane de lei, fără licitație, în contul unor firme - una mai interesantă ca alta

Covid-19. România cumpără măști din cârciumă și combinezoane de la haute couture. 361 de milioane de lei, fără licitație, în contul unor firme - una mai interesantă ca alta
Guvernul a atribuit, fără licitație, prin intermediul Oficiului Național al Achizițiilor Centralizate, contracte de 361.150.595,15 lei cu tot cu TVA pentru achiziția de echipamente de protecție, dezinfectanți...

Tratamentul pentru infecția cu coronavirus, aprobat pentru România

Tratamentul pentru infecția cu coronavirus, aprobat pentru România
Schemele de tratament în caz de infectare cu noul coronavirus au fost aprobate de către Ministerul Sănătății și, din data de 23 martie, ele sunt puse în aplicare de către toate unitățile sanitare de pe...

Povestea unui "Mic Dumnezeu” cu mască de zugrav

Povestea unui "Mic Dumnezeu” cu mască de zugrav
La o lună de la apariția primului caz de îmbolnăvire în România, medicii de familie sunt disperați, au păstrat cabinetele deschise pentru pacienți când alte clinici au pus lacătul pe ușă, dar nu mai au de...

Statul nu cunoaște criza. Când este vorba despre fântâni, bilete de avion și amenajarea parcurilor

Statul nu cunoaște criza. Când este vorba despre fântâni, bilete de avion și amenajarea parcurilor
Galerie Foto Criza globală generată de COVID-19, care atinge, din ce în ce mai acut, mediul ecomonic, nu sperie deloc anumite instituții ale statului care, în această perioadă, fac achiziții unele mai interesante decât...

Petiție la vreme de pandemie. „Diaspora Europeană” cere președintelui desființarea Curții Constituționale

Petiție la vreme de pandemie. „Diaspora Europeană” cere președintelui desființarea Curții Constituționale
Un grup din Marea Britanie, autointitulat „Diaspora Europeană”, implicat în protestele neautorizate care au avut loc în luna august a anului 2018 în Piața Victoriei din București, dar care au avut și candidat ...

Prof. dr. Gheorghe Cerin: Românii mai au doar 10 zile ca să evite drama italiană

Prof. dr. Gheorghe Cerin: Românii mai au doar 10 zile ca să evite drama italiană
Galerie Foto Dr. Gheorghe Cerin este Șeful Secţiei de Cardiologie și de Medicină Internă din cadrul Departamentului de Chirurgie Cardiacă - Divizia Cardiologică, al Clinicii San Gaudenzio din Novara, Italia și cardiolog...

Coronavirusul irită alveola şi schimbul între aer şi sânge este îngreunat în plămâni

Coronavirusul irită alveola şi schimbul între aer şi sânge este îngreunat în plămâni
Profesorul doctor Paul Stoicescu a condus ani mulţi Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, dar şi reţeaua naţională de luptă împotriva tuberculozei, cu rezultate notabile. Cu limpezimea caracteristică,...
Serviciul de email marketing furnizat de