x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Aurelian Andreescu, un destin dramatic

Aurelian Andreescu, un destin dramatic

11 Mar 2004   •   00:00
Aurelian Andreescu, un destin dramatic

Amanunte din viata lui Aurelian Andreescu nu au fost scoase pana acum la lumina. Cea mai mare voce a Romaniei, neegalata pana acum, s-a stins din viata la doar cateva minute dupa ce si-a incheiat recitalul.

Foarte putine lucruri au fost dezvaluite publicului despre omul Aurelian Andreescu. Cu ajutorul si amabilitatea lui Cornel Constantiniu, nasul de botez al unicului sau fiu, am descoperit cateva detalii dramatice din viata marelui interpret.

Maestrii de sunete si instrumentistii il adulau pentru vocea sa calda si pentru usurinta cu care inregistra melodiile, nefiind nevoie de reluari. Pentru Aurelian Andreescu, cel mai mult conta relatia cu publicul, iar aprecierea oamenilor ii aducea cea mai mare bucurie. Pus mereu pe sotii, Aurelian era celebru pentru farsele pe care le facea colegilor.

I-a aruncat lui Moculescu pantofii in namol

O pacaleala care a facut deliciul artistilor a fost supriza pe care i-a oferit-o lui Horia Moculescu. Glumetul compozitor s-a gandit sa-l enerveze putin pe interpret si i-a ascuns cravata in frapiera plina cu apa. In replica, Andreescu i-a aruncat lui Moculescu pantofii in namol, reusind sa-l aduca pe acesta la disperare. Desi era un barbat asaltat de femei, Ale, asa cum ii spuneau prietenii, era extrem de retras. Poate si pentru ca, in sufletul sau, ascundea un secret dureros: nu putea sa aiba urmasi.

Cu prima sotie, Ana, a stat timp de sapte ani. Mariajul nu a mers, fiind presarat in permanenta cu certuri, scandaluri si o gelozie excesiva din partea ei. Pe langa toate acestea, la destramarea casniciei a contribuit si problema sterilitatii lui Andreescu. Dupa aproximativ un an s-a recasatorit cu Mariela, balerina la Teatrul "Constantin Tanase". A fost femeia care l-a iubit enorm pana la sfarsitul vietii. Au infiat un baietel, in varsta de 2 ani, abandonat la Leaganul de copii. Nasii de botez au fost Domnita si Cornel Constantiniu, ei fiind si cei care au ales numele baiatului, Mirel. Dupa moartea lui Aurelian, Mariela a plecat in vizita la o prietena din Canada. Nu s-a mai intors de atunci in tara. Dupa un an a reusit sa-si aduca si copilul la Montreal. Anul trecut, Mariela i-a trimis lui Cornel Constantiniu o scrisoare tulburatoare, din care va redam cateva fragmente: "Va incredintez voua putinul meu si va rog sa-l donati televiziunii. Sunt piese extrem de vechi si care nu mai exista nicaieri, dar si melodii inedite scrise de Silviu Hera si Nancy Brandes. Din pacate, Mirel nu este in masura sa aprecieze cum se cuvine arta lui Ale. Daca inregistrarile nu le vrea Televiziunea Romana, atunci donati-le Casei de discuri Electrecord. In cazul unui refuz, va rog sa ingropati aceste unicate intr-un coltisor de la mormantul lui. Eu voi muri curand, pentru ca am fost diagnosticata cu cancer la plamani".

Doua pahare de vin i-au fost fatale

Ultimele zile din viata lui Aurelian Andreescu sunt povestite intr-un mod cutremurator de Cornel Constantiniu: "Cu un an inainte de a muri, avusese o coma hepatica. Generalul Suteu a fost cel care l-a tratat si l-a salvat de la operatie. Una dintre recomandarile doctorului a fost sa evite Litoralul si, implicit, expunerea la soare. In anul disparitiei, adica in 1986, s-a dus la Eforie Nord, in restaurantul in care canta Petre Geambasu. Niste nenorociti, asa-zisi admiratori, l-au convins sa bea cateva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambasu sa-l lase sa cante doua melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a facut rau. Imediat cum a terminat de cantat, a intrat in coma. A murit in aceeasi seara la Spitalul Judetean Constanta. In acea zi cumplita, menajera m-a trezit din somn, spunandu-mi sa vin urgent la telefon. Era Mirabela Dauer, care mi-a zis ca Aurelian incetase din viata. La inmormantare mi s-a facut rau si a trebuit sa fiu scos afara din biserica. Portretul lui era pus pe catafalc, iar din statia de amplificare se auzeau melodiile "Copacul", "Oameni" sau "Tu esti prima vara mea". La cateva zile dupa ceremonia funerara, m-am dus la mormant si i-am plantat doi braduti". La varsta de 44 de ani, Aurelian Andreescu intra in legenda.

Ar fi putut sa cante in Rosu si Negru

Desi canta muzica usoara, Aurelian Andreescu asculta acasa muzica rock a trupelor Deep Purple, Leed Zeppelin sau Beatles. La inceputul anilor ‘70, jurnalistul Alex Revenco l-a ajutat sa ia o decizie intr-un moment de cumpana. Aurelian a primit o oferta de la Nancy Brandes sa fie solistul vocal al grupului Rosu si Negru. A refuzat, deoarece era constient ca in muzica rock nu se castiga la fel de bine ca in muzica usoara, iar el era obisnuit sa aiba mereu bani. Cu o saptamana inainte de a muri, l-a rugat pe Revenco sa-i faca rost de casete cu Neil Diamond. Dupa cateva zile, ziaristul a sunat ca sa-l intrebe cand i le poate da. I-a raspuns sotia, spunandu-i ca Aurelian a murit.

Remember

Casa de discuri Electrecord a produs singurul album al lui Aurelian Andreescu, care insumeaza cele mai frumoase melodii ale acestuia. "Oameni ", "Merit eu", "Un fluture si o pasare", "Te-ai schimbat", "Copacul", "Fluierand pe strada" sunt cateva dintre cele mai reprezentative piese ale artistului. Impreuna cu Mihaela Mihai si Aura Urziceanu a castigat marele trofeu al unui festival din Belgia, fiind elogiati de presa de specialitate. Cel mai bine a colaborat cu basistul Virgil Chiriac. Au existat doar sase editii ale Festivalului "Aurelian Andreescu ", unul dintre sponsori fiind cunoscuta interpreta Lucky Marinescu.
( HORATIU TUDOR )

×