x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto 7 lucruri pe care oamenii le fac la volan şi sunt ilegale

7 lucruri pe care oamenii le fac la volan şi sunt ilegale

de Anca Arambaşa    |    01 Feb 2017   •   19:30
7 lucruri pe care oamenii le fac la volan şi sunt ilegale

Orice şofer a trebuit să treacă printr-o şcoală înainte şi printr-o perioadă de „acomodare” înainte de a conduce singur. Pe lângă faptul că trebuie să înveţi practic cum se conduce o maşină, mai sunt nenumărate reguli pe care trebuie să le memorezi pentru a conduce în siguranţă alături de ceilalţi şoferi.

Ai putea crede că dacă respecţi semnele de circulaţie, nu depăşeşti viteza limită, nu vorbeşti la telefon eşti un şofer model, nu-i aşa?

Ei bine, sunt multe lucruri pe care şoferii le fac la volan şi care sunt de fapt ilegale, fără ca ei să ştie. Potrivit cotidianului The Mirror, firma de avocatură Slater and Gordon a enumerat câteva dintre infracţiunile pe care oamenii le fac fără să realizeze.

1. Stropesc pietonii

Dacă trăieşti în Marea Britanie spre exemplu, nu eşti niciodată prea departe de o băltoacă. Probabil ţi s-a întâmplat, în staţia de autobuz, să simţi furia şoferilor prin prisma unui val rece de apă venit fix în direcţia ta. Ceea ce nu ştii de fapt este că stropirea pietonilor în timp ce conduci cu viteză prin băltoace este ilegală. Poţi primi o amendă şi, în câteva cazuri, oamenii au primit amenzi pentru infracţiuni de ordine publică, după ce au stropit intenţionat pietonii.

2. Luarea medicamentelor prescrise înainte de a te sui la volan

În luna martie a anului 2015, au fost introduse noi dispozitive pe marginea drumurilor care avertizează în legătură cu aceste medicamente, pe lângă limitele legale de viteză. Codeina, de exemplu, afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje, din cauza sedării şi scăderii reactivităţii reflexe. Multe alte medicamente pot fi cauza multor probleme pentru că induc o stare de somnolenţă, de moţăială.

3. Folosirea claxonului la nervi

Toţi şoferii ştiu că trebuie să folosească claxonul în caz de nevoie, pentru a avertiza ceilalţi şoferi de prezenţa lor sau dacă e vreun pericol. Dar dacă apeşi claxonul într-un moment de furie şi de agresivitate cu un alt şofer, încalci legea. În plus, utilizarea claxonului este interzisă între 23:30 şi 7 dimineaţa. Situaţiile de urgenţă sunt o excepţie însă. 

4. Fumatul

Din octombrie 2015, în Anglia, este ilegal să fumezi în maşină dacă vreunul dintre pasageri are sub 18 ani.

5. Să scoţi animalul de companie din maşină dacă ai făcut pană sau ţi s-a stricat maşina

Dacă îţi pică maşina în mijlocul drumului sau pe autostradă, trebuie să tragi pe dreapta sau pe banda de urgenţă, sau să ieşi din maşină pentru a o duce într-un loc sigur. Ceea ce nu ai voie să faci este să iei şi animalul de companie cu tine. Acesta trebuie să rămână în maşină.

6. Plăcuţa de înmatriculare murdară

Numărul de înmatriculare trebuie să fie întotdeauna vizibil când se află pe drumurile publice. Dacă ai condus pe drumuri de ţară, împrăştiind noroi peste tot şi plăcuţa de înmatriculare este indescifrabilă, iar tu continui să mergi aşa cu ea, atunci încalci legea şi ai putea primi o amendă.

7. Mâncatul

Cu toate că mâncatul în sine nu este o infracţiune, o gustare la volan te-ar putea face să conduci fără grijă şi atenţie şi poţi face accident.

 

×
Subiecte în articol: la volan soferi ilegalitate