x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto ASF a aprobat amendamentele la norma RCA. Primele şi majorările de prime vor fi corelate cu daunalitatea

ASF a aprobat amendamentele la norma RCA. Primele şi majorările de prime vor fi corelate cu daunalitatea

13 Ian 2016   •   17:50
ASF a aprobat amendamentele la norma RCA. Primele şi majorările de prime vor fi corelate cu daunalitatea
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat amendamentele la norma RCA, în urma protocolului semnat cu transportatorii, care prevede ca primele şi majorările de prime să fie corelate cu daunalitatea, iar pentru vehiculele care nu pot circula în afara ţării din cauza limitărilor juridice şi tehnice asigurătorii nu vor emite şi poliţe Carte Verde, a declarat, miercuri, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

"Am aprobat astăzi (miercuri - n. r.) amendamentele la Norma 23, în Consiliul ASF, în spiritul protocolului cu transportatorii. Avem clauza cu privire la corelarea primelor şi majorărilor de prime cu daunalitatea", a menţionat Negriţoiu.

Potrivit normei modificate, asigurătorii vor emite numai poliţa RCA, fără Carte Verde, pentru acele vehicule care nu pot circula în afara ţării din cauza limitărilor tehnice sau juridice, categorie din care fac parte tractoarele cu regim special de înmatriculare sau mijloacele de transport în comun.
"Dacă ai o maşină personală şi, tehnic şi juridic poţi călători în străinătate, nu eşti scutit de Carte Verde", a explicat preşedintele ASF.

Norma va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Într-un comunicat remis pe 12 ianuarie AGERPRES, reprezentanţii transportatorilor atrăgeau atenţia asupra faptului că protocolul semnat la finalul anului trecut, între reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, care prevede limitarea creşterii RCA, nu a fost respectat, iar asiguratorii au crescut deja valoarea poliţelor RCA mai mult decât s-a negociat.

Potrivit comunicatului Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), protocolul a fost semnat în data de 22 decembrie 2015 şi prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50% faţă de iunie 2015.

''În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obţine încetarea protestelor, pe lângă acţiunile noastre viitoare, vom deschide o acţiune în instanţă împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaţionale'', se spunea în comunicat.

Potrivit COTAR, conform protocolului pe care reprezentanţii autorităţilor şi l-au asumat, până la sfârşitul anului trecut trebuia să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate, lucru care nu s-a întâmplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea poliţelor RCA mai mult decât s-a negociat.
''Protocolul de înţelegere prevedea şi excluderea Cărţii Verzi de la calculul daunalităţii, pentru transportul local de persoane'', preciza COTAR.

În acest context, transportatorii atrăgeau atenţia asupra faptului că românii nu vor putea suporta o creştere a preţului poliţei RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea, iar firmele de transport sunt ameninţate cu falimentul, din cauza deciziilor politice.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: asf polita RCA prime majorari daunalitate