x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Ce fac românii cu cauciucurile vechi? Câteva metode uimitoare să le valorifici și după ce s-au uzat

Ce fac românii cu cauciucurile vechi? Câteva metode uimitoare să le valorifici și după ce s-au uzat

28 Feb 2019   •   16:15
Ce fac românii cu cauciucurile vechi? Câteva metode uimitoare să le valorifici și după ce s-au uzat

Cu siguranță, muți bărbați au pe la casele lor cauciucuri pentru mașini, care deja nu mai pot fi utilizate, iar soțiile îi tot bat la cap că au transformat ograda într-un adevărat depozit de deșeuri. În același timp, spunem că suntem solidari cu salvatorii Planetei, însă nu facem nimic în acest sens.

Ce am putea face, pentru ca să ieșim din ambele situații? Evident - nu ne referim la arderea acestora la rugul de Paști, există alte metode mai ecologice pentru a ne debarasa de cauciucurile vechi.

În primul rând, anvelopa uzată este orice anvelopă pe care deținătorul, în urma utilizării, are intenţia sau chiar obligația de a o scoate din uz. Cu toate că ne dorim să avem anvelope care țin o veșnicie, totuși cauciucul este un material energointensiv și supus uzurii, indiferent unde este folosit: anvelope, benzi elastice, tuburi, garnituri etc. În lume de mult timp se practică reciclarea fizică sau reutilizarea în producție a anvelopelor uzate, acestea deţinând ponderea cea mai mare în cantitatea totală de cauciuc potențial reciclabil.

În România, activitatea ce ține de gestionarea anvelopelor uzate are la bază principiile generate prevăzute din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deșeurilor, potrivit căreia, persoanele juridice care introduc pe piață anvelepe noi sau anvelope uzate destinate reutilizării sunt obligate să le aducă numai omologate, în conformitate cu reglementările în vigoare. Astfel, începând cu anul 2004, colectarea şi valorificarea anvelopelor uzate a crescut semnificativ - de la 60% până la procentul maxim de valorificare de 80%.

Reșaparea anvelopelor

Aceasta înseamnă recondiționarea unei anvelope uzate prin adăugarea unui nou strat de cauciuc deasupra celui deteriorat, fiind o soluție destul de prietenoasă cu mediul, pentru că permite refolosirea materialului, fără a exista și problema depozitării acestuia. Însă, trebuie să știm din start că anvelopele reșapate nu au un ciclu de viață precum cele noi și, pe de altă parte, nu toate anvelopele se pot reșapa. Acestea sunt supuse unei verificări, care stabilește dacă structura anvelopei este corespunzătoare și se poate reface. Deci şanse totuşi există!

Utilizarea anvelopelor în mod ingenios

.....................

Citește mai departe AICI despre cum poți refolosi cauciucurile uzate

foto: Pixabay

×