x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cine a fost primul proprietar de mașină din România

Cine a fost primul proprietar de mașină din România

25 Iul 2018   •   14:51
Cine a fost primul proprietar de mașină din România

Despre România nu se poate spune că are istorie în ceea ce privește construcția automobilelor. În spațiul carpato-danubiano-pontic, sute de ani, oamenii au circulat cu căruța. Încă o mai fac. Totuși, se știe numele celui care a deținut prima mașină care a circulat în România. Cine a fost deschizătorul de drumuri?

Era anul 1889 atunci când primul automobil a ajuns în România. Vehiculul care circula prin București era un Peugeot și deținătorul era baronul Barbu Bellu.

Cum motiva Bellu dorința de a-și achiziționa o mașină? „Domnilor, aş vrea să vă cer povăţuiala într-o istorioară ce nu-mi dă pace de niscavai vreme. Vreţi să urcăm puţin la loc cu linişte? Aş vrea să mă consultez cu înţelepciunile voastre. La Paris, domnii Armand Peugeot şi Leon Serpollet au creat un fel de trăsură cu motor, automobil îi spun ei. Doresc să aduc această invenţie aici, la Bucureşti, dar nu ştiu ce-ar spune oamenii. Să nu crează că voiu a epata, într-o urbe în care mulţi sunt nevoiaşi”, le spunea Bellu mai marilor Capitalei României.

Mașina era un Peugeot cu patru locuri, care avea 4 CP. Apariția automobilului pe străzile bucureștene era o adevărată noutate, în condițiile în care în toată Europa erau câteva zeci de mașini. Peugeotul avea o viteză maximă de 18 km/h și a intrat în folclorul mioritic ca fiind prima „trăsură fără cai” din România. Transmisia se făcea pe lanț, ca la bicicletă.

Sursa shtiu.ro

×
Subiecte în articol: Barbu Bellu