x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Nissan nu ia în considerare în acest moment o posibilă fuziune cu Renault

Nissan nu ia în considerare în acest moment o posibilă fuziune cu Renault

23 Mai 2019   •   17:10
Nissan nu ia în considerare în acest moment o posibilă fuziune cu Renault

Nissan Motor nu ia în considerare în acest moment posibilitatea unei fuziuni cu acţionarul principal Renault şi niciuna dintre persoanele care candidează pentru Board-ul producătorului auto nipon nu face presiuni în acest sens, a afirmat, joi, un director extern al Nissan, Keiko Ihara, într-un interviu acordat Reuters. 

Şi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a avertizat miercuri că actualul status quo privind alianţa dintre producătorul auto Renault şi partenerul său nipon Nissan nu poate continua şi trebuie schimbat, deoarece în prezent slăbeşte compania franceză. 

"Acest status quo nu este posibil, deoarece slăbeşte întregul grup. Trebuie să accelerăm, să facem progrese şi să consolidăm alianţa", le-a declarat jurnaliştilor oficialul francez. 

Dar ţinând cont că Nissan se concentrează acum pe îmbunătăţirea guvernanţei şi redresarea după publicarea unor rezultate dezamăgitoare, Keiko Ihara, care supervizează eforturile de revizuire a guvernanţei, a dat asigurări că problema fuziunii nu se discută acum la producătorul auto nipon. 

"Nu avem timp să simţim nicio parte din presiunea care pare să vină din afară. Nu ştim să existe vreun director care candidează pentru Board şi care să vrea să facă din asta o problemă oficială care să fie discutată în acest moment", a explicat Keiko Ihara. 

Aceasta a apreciat că procesul de găsire a unor eventuali succesori pentru directorul general Hiroto Saikawa şi alţi directori va începe în curând. Nissan are o mulţime de oameni talentaţi în interiorul companiei din care poate fi aleasă viitoarea generaţie de directori, consideră Ihara. 

Nissan revizuieşte structura Board-ului şi modul în care sunt numiţi directorii şi stabileşte remuneraţia lor, pentru îmbunătăţirea guvernanţei, după ce fostul preşedinte Carlos Ghosn a fost acuzat de încălcarea legislaţiei financiare şi abuz de încredere. 

În urmă cu aproape o săptămână, vineri, Nissan Motor a decis reorganizarea semnificativă a Consiliului de Administraţie, făcând un gest în direcţia Renault, prin acceptarea includerii directorului general al producătorului auto francez, Thierry Bollore. 

Structura revizuită a Nissan prevede extinderea la 11 a numărului de directori incluşi în Board, iar şapte vor fi din afara grupului auto nipon. 

De asemenea, Nissan a anunţat vineri că Hiroto Saikawa îşi păstrează funcţia de director general, chiar dacă surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin că preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard, îl vede pe Saikawa ca pe un obstacol în calea unei fuziuni între cei doi producători auto. Şi Jean-Dominique Senard face parte din Consiliul de Administraţie al Nissan. 

Numirile vor fi prezentate spre aprobare la întâlnirea din iunie a acţionarilor Nissan. 

Analiştii băncii americane Citi avertizează că declinul profitului Nissan şi reducerea dividendelor vor şterge 130 de milioane de euro (146 de milioane de dolari) din câştigurile Renault pe 2019. 

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Nissan Renault fuziune