x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Până în 2020 vom avea maşni care se conduc singure

Până în 2020 vom avea maşni care se conduc singure

de Sebastian S. Eduard    |    17 Iul 2014   •   17:14
Până în 2020 vom avea maşni care se conduc singure

Vă mai aduceţi aminte de maşina din “Înapoi în viitor/Back to the future”? De atunci tehnologia a evoluat, unele vise s-au transformat în realitate. Altele..au rămas...

Tehnologiile noi care pătrund în lumea auto vor face într-o zi uitată parcarea laterală, atât de delicată pentru unii. Marii producători de autovehicule lucrează în prezent la implementarea unor tehnologii cu ajutorul cărora nu doar că maşina se va conduce singură, dar foarte important, îşi va găsi şi locul potrivit de parcare.

Volvo, Mercedes, BMW, Google sau producători de componente pentru industria auto au diferite proiecte de cercetare care vizează deplasarea autovehiculului fără implicarea şoferului, găsirea locurilor de parcare şi desigur parcarea automată, scrie joi AFP. De altfel parcarea autonomă a automobilului se regăseşte deja pe autovehicule de serie ale Mercedes, Ford, Volvo, VW şi la alţi jucători din industrie.

Volvo lucrează în prezent la un proiect în care maşina îşi găseşte un loc de parcare şi după ce lasă pietonii din apropiere să treacă, intră în parcarea amenajată şi parchează pe un loc convenabil. Fiind deocamdată în faza de prototip, sistemul ar putea fi introdus în producţia de serie din 2020.

Producătorii auto promit să introducă până în 2020 modele de serie care să se conducă singure, iar până în 2030 automobile care să circule fără pasageri la bord.

Obiectivul principal al acestor proiecte tehnologice este reducerea numărului accidentelor, mai ales că 90% din accidentele auto se produc din cauza erorilor umane, conform lui Franck Cazenave, director de marketing şi inovare în cadrul companiei Bosch, implicată în producerea componentelor auto la nivel mondial. Un alt obiectiv este posibilitatea ca autovehiculele să poată comunica între ele pentru o mai bună fluidizare a traficului şi, desigur, pentru reducerea consumului de carburant.

Compania americană Google testează, de peste cinci ani de zile, un concept de maşină autonomă care se conduce singură, însă costurile producerii în serie ale unor astfel de autoturisme sunt uriaşe. Un singur radar performant pentru Google Car costă 60.000 de euro.

×