x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Piaţa auto: puţin mai bine ca în 2013, dar abia perceptibil!

Piaţa auto: puţin mai bine ca în 2013, dar abia perceptibil!

de Sebastian S. Eduard    |    15 Apr 2014   •   15:48
Piaţa auto: puţin mai bine ca în 2013, dar abia perceptibil!

Platforma Autovit.ro a dat publicităţii Câteva cifre cu privire la situaţia înmatriculărilor auto în primul trimestru al anului 2014.

Anul trecut a fost al şaselea consecutiv de scădere pentru piaţa maşinilor noi, iar tranzacţiile interne cu maşini second-hand au scăzut cu 40%. Doar piaţa maşinilor second-hand din import a crescut cu peste 20%, însă pe final de an a trecut pe minus.

Primul trimestru din 2014 nu a adus nici o revenire spectaculoasă şi anul acesta evoluţiile vor depinde mult de succesul programului Rabla şi de ce se va întâmpla cu timbrul de mediu, în eventualitatea că acesta se va schimba în 2014. Primele luni ale anului sunt întotdeauna slabe pentru piaţa maşinilor noi, apogeul fiind în general primavara şi toamna, chiar dacă în ultimul timp sezonalitatea s-a diminuat mult. Cel mai bun prim trimestru al pieţei maşinilor noi a fost în 2007 când s-au înmatriculat 74.000 de maşini, total care în prezent nu se atinge nici măcar în 12 luni.

Acestea fiind spuse, trebuie preciat că dacă în primele trei luni ale acestui an s-au înmatriculat cu 2.000 mai multe maşini noi decât în aceeaşi perioadă din 2013, numărul maşinilor de import înmatriculate au scazut cu aproape 6.000, iar numarul maşinilor vechi reinmatriculate a crescut si el cu peste 2.500 de unităţi.

Marca preferată a românilor când vorbim de înmatricularea unei maşini noi este în continuare Dacia (29,6%), urmată de Skoda (10,4%), Ford (9,2%) , Volkswagen (8,3%) şi Opel (4,4%). Ca şi până acum, Volkswagen este cea mai importată marcă scond hand, urmată de Opel, Ford, Audi şi BMW. De asemenea, Volkswagen este şi liderul categoriei “maşini reînmatriculate” (urmat de Opel, Dacia, Ford şi Skoda).

×