x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Primul serviciu de taxiuri fără şofer, lansat în Singapore

Primul serviciu de taxiuri fără şofer, lansat în Singapore

25 Aug 2016   •   12:26
Primul serviciu de taxiuri fără şofer, lansat în Singapore

Primele taxiuri fără şofer din lume au fost lansate, joi, în Singapore, arată Associated Press. Acestea au fost create de compania nuTonomy şi pot fi folosite deocamdată doar de anumiţi clienţi, într-o zonă restrânsă a oraşului.

În ultimii ani, mai multe companii, printre care se numără Google şi Volvo, au testat maşinile autonome pe drumurile publice, însă nuTonomy susţine că va fi prima care va oferi un astfel de serviciu publicului larg. Reprezentanţii startupului îşi doresc să depăşească astfel serviciul Uber, care prevede să ofere în viitorul apropiat călătorii în autovehicule autonome, în Pittsburgh.

Potrivit reprezentanţilor nuTonomy, serviciul de taximetrie debutează cu şase maşini, dar va ajunge la douăsprezece până la sfârşitul anului. Compania intenţionează ca până în 2018 să aibă o flotă de taxiuri formată în întregime din maşini autonome. Modelul ar putea fi adoptat apoi în mai multe oraşe din lume, din Asia, SUA şi Europa, potrivit sursei citate.

Deocamdată, taxiurile fără şofer vor circula într-o zonă rezidenţială şi de business, de circa 6,5 kilometri pătraţi, iar clienţii vor trebui să aibă o invitaţie de la nuTonomy pentru a folosi serviciul. Reprezentanţii companiei au declarat că pe listă se află deja câteva zeci de persoane şi că aceasta se va mări la câteva mii în următoarele luni.

Maşinile - Renault Zoe modificate şi Mitsubishi i-MiEV electrice - au un specialist în faţă, pregătit să preia în orice moment comanda, şi un altul în spate, care urmăreşte computerele autovehiculului.

Potrivit lui Doug Parker, director de operaţiuni la nuTonomy, taxiurile autonome pot ajuta la reducerea numărului de maşini de pe drumurile din Singapore, de la 900.000 la 300.000.

NuTonomy este o companie cu 50 de angajaţi, cu birouri în Massachusetts şi Singapore. Aceasta a fost fondată în 2013 de Iagnemma şi Emilio Frazzoli, cercetători la Institutul de Tehnologie din Massachusetts care au studiat robotica şi dezvoltarea de vehicule autonome pentru Departamentul de Apărare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: taxi fara sofer