x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Renault pompeaza peste un miliard de euro în Avtovaz

Renault pompeaza peste un miliard de euro în Avtovaz

11 Apr 2018   •   16:29
Renault pompeaza peste un miliard de euro în Avtovaz

Renault şi alţi acţionari ai Avtovaz au injectat peste un miliard de euro în cel mai mare producător auto din Rusia, pentru a întări situaţia financiară şi a profita de redresarea pieţei auto ruse.

 

Operaţiunea, care a implicat în mare măsură conversia datoriei în acţiuni, a totalizat 107 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro), a anunţat miercuri corporaţia rusă de stat Rostec, care este acţionar al Avtovaz, alături de alianţa Renault-Nissan. În urma conversiei, cota alianţei Renault-Nissan în societatea mixtă cu Rostec a urcat la 61,1%, în timp ce participaţia societăţii mixte în Avtovaz a ajuns la 83,5%.

"Este una din cele mai mari tranzacţii din istoria industriei auto ruse. De fapt, peste 100 de miliarde de ruble au fost investite în dezvoltarea facilităţilor de producţie şi a brandului Lada", a afirmat şeful Rostec, Sergei Chemezov. Injecţia de numerar face parte din planul prezentat în 2016 de reparare a dificultăţilor financiare cu care se confrunta Avtovaz, aflat aproape de faliment, în urma declinului vânzărilor.

Acum piaţa rusă s-a redresat iar la fabrica companiei din Togliatti sunt produse modelele Dacia şi Datsun ale alianţei Renault-Nissan, pe lângă propriile modele Lada ale Avtovaz. Avtovaz şi-a redus semnificativ pierderile anuale, datorită scăderii costurilor, a lansării de noi modele şi a redresării pieţei auto ruse.

În 2017, pierderile nete ale Avtovaz s-au atenuat la 9,7 miliarde de ruble (171,3 milioane de dolari) de la 44,8 miliarde de ruble în 2016. Costurile de restructurare s-au ridicat la 2,2 miliarde de ruble, cheltuielile cu dobânzile la 7,3 miliarde de ruble.

AGERPRES

×