x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Rolls, Maserati, Harley Davidson, Cadillac, Aston Martin: în vizită la Ţiriac Collection

Rolls, Maserati, Harley Davidson, Cadillac, Aston Martin: în vizită la Ţiriac Collection

de Sebastian S. Eduard    |    07 Feb 2014   •   10:32
Rolls, Maserati, Harley Davidson, Cadillac, Aston Martin: în vizită la Ţiriac Collection

“Wow, aşa ceva nu există în România” este prima reacţie pe care o ai când intrii în sala care adăposteşte galeria Ţiriac Collection. Te uiţi în spate şi te aştepţi să vezi în urma ta echipa Star Gate SG1, pentru că, da, ai senzaţia că intrii într-o altă galaxie şi acesta ar fi meritul Porţii Stelare.

Vehicule fabricate începând cu 1899...

La finele lui noiembrie a fost deschisă publicului galeria Țiriac Collection, prima colecţie personală ce reunește peste 60 de modele impresionante de vehicule și motociclete, produse începând cu anul 1899. Vizitatorii pot regăsi peste 30 de mărci auto și moto renumite, precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout. Totodată, galeria Țiriac Collection pune la dispoziţie publicului informaţii utile despre istoria mărcilor și a modelelor auto expuse.
“Din pasiune pentru mașini, am colecţionat vehicule fabricate începând cu anii 1899. Am acum bucuria de a împărtăși această pasiune cu vizitatorii galeriei. O parte din istoria evoluţiei auto se regăsește în colecţia pe care vă invit să o descoperiţi” , a declarat domnul Ion Țiriac.

Este o zonă fabuloasă, iar poate că singurul tău regret este că nu mai ai 12 ani pentru a te urca în maşini, a apăsa pe claxoane sau măcar a furişa o privire către ecranul vitezometrului să vezi “cât bagă”. Şi poate şi aşa, ca persoană matură, eşti tentat să încerci câte ceva. Maşinile stau însă cuminiţi aliniate în spatele unor limitatoare şi cordoane şi nu ai cum să ajungi în ele. Până la urmă decizia este corectă: dacă la saloanele “obişnuite” dispar scrumierele sau brichetele unor modele de serie, cine s-ar încumeta să rişte să dispară o scrumieră de Rolls....Şi deodată realizezi: dacă unii expun tablouri, dl Ţiriac expune opere de artă pe patru roţi. Şi este normal să nu fie atinse...

Istorie cu “I” mare

Fiecare model prezentat în cadrul galeriei are o poveste aparte. Spre exemplu, Daimler Conquest Century Drophead Coupe a fost livrat pentru prima oară, în data de 3 mai 1956, Contesei de la Nove a Elveţiei. Modelul Cadillac Series 62 decapotabil (1950) a făcut parte anterior din colecţia auto a lui Karl Blade, proprietarul companiei Newell Coach Corp.

Galeria include, totodată, singura colecţie privată din lume cu cele șase modele Rolls Royce Phantom, produse până în anul 1972. Vizitatorii vor regăsi modelul Phantom I by Charlesworth, din 1927, un Rolls Royce Phantom II Sedanca De Ville by Windovers din 1934, generaţie dezvoltată sub supravegherea lui Henry Royce, precum și un Phantom III Touring Limousine by Freestone & Webb, produs în 1937 și achiziţionat de Sir John Leigh în 1939. Modelul Rolls Royce Phantom V (Park Ward), expus în cadrul Țiriac Collection, a fost achiziţionat în luna mai 1990 de către Sir Elton John.

Generaţia Phantom VI, prezentă în cadrul Țiriac Collection, are, la rândul său, o istorie deosebită. Un astfel de model i-a fost oferit Reginei Elisabeta a II-a în 1977, pentru a marca 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron.

Din anul 2014, colecţia va fi completată de un Phantom IV, cea mai exclusivistă generaţie Rolls Royce construită vreodată. În prezent, modelul Rolls Royce Phantom IV Coachwork by Hooper, deţinut initial de Aga Khan III, este expus la galeria Rolls Royce din Munchen. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse între 1950 și 1956 și au fost destinate, iniţial, familiilor regale și șefilor de state.

Iubitorii mărcii Ford vor regăsi în cadrul Țiriac Collection modelul Ford Mustang Mach 1, produs în anul 1970 și achiziţionat de domnul Ion Țiriac în perioada etapei finale a Cupei Davis din Cleveland. Prima generaţie Ford Mustang a fost produsă de către Ford Motor Company din 1964 până în 1973. În 1964, Ford înregistra 22.000 comenzi doar în prima zi. Ca și în cazul altor modele din cadrul colecţiei, și Ford RS 200 se numără printre puţinele exemplare produse în întreaga lume: aproximativ 200 de mașini. Cea mai puternică versiune a modelului Ford RS era estimată la 815 CP si atingea 100km/h în doar 2 secunde, devenind, astfel, cea mai rapidă mașină de serie.

Nürburgring, James Bond, Sinatra

Un alt model ce a deţinut recordul pentru cea mai rapidă mașină de serie produsă în perioada 1992-1993, este și Jaguar XJ220 (540 CP, 100km/h în 3.6 secunde), care a câștigat recordul în categoria mașinilor de serie, până în anul 2000, în cadrul vestitului Circuit de la Nürburgring.

Fanii seriei James Bond vor putea admira în cadrul expoziţiei si modelul Aston Martin V8 Vantage (1981), cu 380 CP, atingând 100km/h în doar 5.3 secunde. Agentul 007, interpretat de actorul Timothy Dalton, a condus un model similar în filmul “The Living Daylights” (1987).

Colecţia include și un Maserati Ghibli Berlinetta, din 1968, model ce a aparţinut, iniţial, artistului Sammy Davis Jr., membru al grupului lui Frank Sinatra - “The Rat Pack”.
Modelul Mercedes SLR Stirling Moss, semnat de designerul coreean Yoon Il-Hun, face parte dintr-o ediţie limitată impresionantă, doar 75 vehicule din această serie fiind produse în întreaga lume. Motorul are 640 CP, iar viteza maximă este de 350 km/h, atingând 100 km/h în mai puţin de 3.5 secunde.

Expoziţia Țiriac Collection este completată cu succes de modelul Mercedes-Benz CLK DTM AMG (2006), cu admiratori declaraţi, precum Juan Pablo Montoya, Mika Hakkinen, Kimi Raikkonen și Jensen Button. Totodată, acest model este unul exclusivist, doar 100 modele coupe și 80 decapotabile fiind produse la nivel mondial.

Pe două roţi

Țiriac Collection găzduiește și patru motociclete - Indian Scout 741 (1943), MV Augusta 175CST “Disco Volante” (1953), Harley Davidson FLH 80 Electra Glide (1979) și Honda GL 1500C Valkyrie (1998), modele ce vor atrage toate privirile iubitorilor de adrenalină.

Colecţia se întinde pe o suprafaţă de 2.200 mp și facilitează condiţii tehnice de temperatură și umiditate constante, pentru conservarea adecvată a exponatelor.
Galeria Țiriac Collection este situată pe Calea Bucureștilor nr. 289, Otopeni.

×