x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Acțiunile Airbus cresc după anunțarea comenzii gigant din China

Acțiunile Airbus cresc după anunțarea comenzii gigant din China

26 Mar 2019   •   11:24
Acțiunile Airbus cresc după anunțarea comenzii gigant din China
Sursa foto: JB-Accariez

Acţiunile Airbus au urcat marţi după ce grupul aeronautic european a obţinut un contract de zeci de miliarde de euro pentru livrarea a 300 de aeronave Chinei, transmite Reuters. 

La Bursa de la Paris, acţiunile Airbus înregistrau marţi dimineaţa un avans de 1,9%, după comanda gigant anunţată luni seara, care a coincis cu vizita în Europa a preşedintelui chinez Xi Jinping. 

Marţi, Xi Jinping se va întâlni la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru discuţii privind schimbările climatice, comerţul şi multilateralismul. 

Analiştii băncii americane de investiţii Citigroup şi-au sfătuit clienţii să cumpere acţiuni Airbus. 

"Nu avem detalii privind programul livrărilor dar China va lua aproximativ 20-25% din producţia anuală a Airbus şi ţinând cont că aeronavele din familia A320 sunt deja vândute până în 2025, credem că a sporit probabilitatea ca Airbus să-şi majoreze producţia", se arată în analiza Citigroup. 

Acordul dintre Airbus şi firma de stat China Aviation Supplies Holding Company include 290 de avioane din familia A320 şi zece aeronave model A350. Oficialii francezi spun că la preţurile de catalog tranzacţia este estimată la aproximativ 30 de miliarde de euro (34 de miliarde de dolari). 

În timpul vizitei la Beijing a preşedintelui Donald Trump din 2017, rivala Boeing a obţinut o comandă de 300 de avioane. Acum Boeing se confruntă cu incertitudini din cauza problemelor modelului 737 MAX iar cumpărătorii nu sunt interesaţi momentan să achiziţioneze aeronavele companiei americane. 

Principalele grupuri aeronautice globale, Airbus şi Boeing, concurează pentru piaţa din China, a doua piaţă aeronautică mondială, pe fondul creşterii cererii pentru călătorii, dar perspectivele sunt complicate de dorinţa autorităţilor de la Beijing de a forma proprii săi campioni industriali şi, în cazul Boeing, de războiul comercial dintre China şi SUA. 

Întrebat dacă negocierile dintre Airbus şi China au fost accelerate din cauza dificultăţilor cu care se confruntă Boeing, şeful grupului aeronautic european Guillaume Faury le-a spus reporterilor: "Acesta este o relaţie pe termen lung cu partenerii noştri chinezi, care evoluează în timp, este un semnal puternic al încrederii". 

În mod neaşteptat, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a reuşit să încheie un acord pentru comenzi Airbus în timpul călătoriei sale în China de la începutul lui 2018 şi de atunci Guvernul de la Paris şi Airbus lucrează pentru a salva acordul. 

Macron anunţa atunci că Beijingul va cumpăra 184 de aeronave A320neo, în valoare de 18 miliarde de dolari. 

A320neo, o versiune modernizată a modelului A320, echipată cu motoare mai eficiente, este cel mai bine vândut model al grupului aeronautic european. 

Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu. 

Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: airbus acţiuni China comenzi