x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Acțiunile Airbus și Rolls-Royce scad după anunțarea întârzierii livrărilor de motoare

Acțiunile Airbus și Rolls-Royce scad după anunțarea întârzierii livrărilor de motoare

26 Oct 2018   •   17:47
Acțiunile Airbus și Rolls-Royce scad după anunțarea întârzierii livrărilor de motoare

Problemele de producţie afectează compania britanică Rolls-Royce, care a avertizat vineri că anul acesta va livra mai puţine motoare Trent 7.000 decât estima anterior, sporind dificultăţile cu care se confruntă unul din clienţii săi principali, grupul aeronautic european Airbus, transmite Reuters. 

La Bursa de la Londra, acţiunile Rolls-Royce au scăzut vineri cu 13%, la 747 penny, atingând cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate, după ce Bloomberg a anunţat întârzierile. Titlurile Airbus înregistrau La Bursa de la Paris un declin de 2,9%, la 95,07 euro. 

Rolls-Royce a anunţat într-un comunicat că se aşteaptă să livreze 500 de motoare mari anul acesta, faţă de prognoza anterioară de 550, şi lucrează îndeaproape cu clienţii, cum ar fi Airbus, care foloseşte Trent 7000 la noua sa aeronavă A330neo. 

Problemele vin într-un moment în care grupul aeronautic european se grăbeşte să-şi îndeplinească ţintele de livrări din 2018. 

Analistul Robert Stallard de la Vertical Research Partners susţine că Rolls-Royce ar trebui să ofere compensaţii Airbus şi companiilor aeriene. 

Problemele interne ale grupului aeronautic european au sporit întârzierile, astfel încât Airbus se confruntă cu provocarea de a livra lunar 76 de aeronave cu un singur culoar în ultimul trimestru, cu 9,6% mai mult decât în precedentele trei luni, arată datele firmei de consultanţă Flight Ascend. 

Airbus se zbate din răsputeri să-şi menţină anul acesta obiectivul de a livra 800 de aeronave, necesare pentru a-şi îndeplini ţintele financiare, iar avioanele cu un singur culoar sunt cea mai importantă sursă de venit. 

În pofida întârzierilor, Airbus este încrezător că-şi va îndeplini anul viitor obiectivul de a produce lunar 60 de aeronave cu un singur culoar la toate fabricile sale, faţă de 55 în prezent. 

Anul trecut, Airbus a raportat vânzări de 67 de miliarde de euro şi a avut aproximativ 129.000 de angajaţi pe plan global. 

Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă şi de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu. 

Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: airbus rolls-royce