x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Afaceri cu arme. De la Christian Cranmer şi fiul său, Alex poţi cumpăra săbii, tancuri, ghiulele, armuri şi alte…mărunţişuri

Afaceri cu arme. De la Christian Cranmer şi fiul său, Alex poţi cumpăra săbii, tancuri, ghiulele, armuri şi alte…mărunţişuri

de Sebastian S. Eduard    |    10 Ian 2013   •   08:59
“Afaceri de familie”/National Geographic/Documentar/Premieră: luni, 14 ianuarie, ora 22:00.
Vă propunem un nou reality show. Cunoaşte doi Indiana Jones ai armelor istorice: cuplul tată-fiu Christian şi Alex Cranmer, a căror pasiune i-a purtat chiar şi până într-un palat îndepărtat din Nepal, plin cu peste 55.000 de puşti şi muschete, ascunse mai bine de un secol. ”Noi vindem istorie”, spune Alex, şi asta nu înseamnă cărţi; înseamnă arme de valoare precum un pistol de 40.000 de dolari provenit din Bătălia de la Trafalgar; sau un prototip unic de 50.000 de dolari pentru revolverele din timpul Războiului Civil al Statelor Confederate ale Americii; şi zeci de puşti şi mitraliere din Primul şi Al Doilea Război Mondial.

■ Ce te face să iubeşti această afacere
?
■ Christian Cranmer: Faptul că găsesc  obiecte fără de care alţi oameni nu pot trăi.

■ Ce ţi se pare mai interesant: să cumperi un articol extraordinar sau să-l vinzi?
■ Să-l cumpăr, de departe.

■ Ai fost vreodată păcălit?
■ Absolut, în nenumărate ocazii, din greşeli învăţăm.

■ Ai recomanda altora să intre într-o afacere cu fiul / tatăl?
■ Faptul că Alexander a realizat brusc că tatăl său nu este, aşa cum a crezut el mereu, un idiot în acest tip de afacere, a fost un dar divin. Ca să nu mai spun că am şansa de a-l vedea în fiecare zi.
 
■ Cum înveţi toată istoria şi meşteşugul armelor pentru a comercializa arme de foc antice?
■ Cumpărând şi vânzând, totul se bazează pe experienţă.

■ Sunt meşteşugul şi istoria armelor încă vii în afacerea cu arme de foc sau au devenit şi acestea de domeniul trecutului?

■ Cu tehnologia modernă, armurierii iscuţiţi pot produce arme mult mai bine decât înaintaşii noştri, este doar o chestiune financiară.

■ Care este piesa favorită din colecţia ta?
■ Fără nici o îndoială: soţia mea, o achiziţie de acum 38 de ani; urmată de un set de pistoale poloneze cu mecanism de dare a focului cu cremene, cu decoraţiuni din argint, datate 1692, pe care le-am cumpărat cu doar doi ani în urmă.

■ Aşadar vindeţi tunuri. De unde pot cumpăra o ghiulea?
■ Avem 2000 de ghiulele vechi, ce datează din anii 1860 şi înapoi până la anii 1600, pe care le-am cumpărat de la armata nepaleză.

■ Din ce perioadă istorică preferi să colecţionezi arme?
■ Ca tânăr colecţionar, eram înnebunit după Imperiul Britanic al secolului al XVIII-lea şi am comercializat foarte multe produse din acea perioadă. În prezent, mie personal îmi plac francezii, Louis al XIV-lea, perioada 1638-1715. Am mai multe seturi de pistoale cu cremene din acea eră, toate urmând a fi aşezate în coşciugul meu când va veni vremea să merg în ultima călătorie către Marea Expoziţie de Arme din Ceruri.
 
■ Christian, cum ai intrat în această afacere?
■ Am fost un colecţionar pasionat până la vârsta de 20 de ani, apoi am cunoscut un tânăr negustor de arme german şi am început să-i vând câteva piese. Apoi pasiunea a luat proporţii uriaşe şi, spre vârsta de 25 de ani, mi-am abandonat slujba pentru a mă dedica total afacerii cu arme după ce am obţinut, în bani lichizi, într-un sfârşit de săptămână, salariul meu pe un an.

×
Subiecte în articol: National Geographic