x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Avocaţi pentru presă: Media poate fi independentă? Adevărat sau fals?

Avocaţi pentru presă: Media poate fi independentă? Adevărat sau fals?

de Diana Scarlat    |    14 Apr 2011   •   20:21

Seria de provocări „Dezbate România”, organizată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a ajuns ieri la runda a treia, care a presupus un duel între apărătorii ideii de libertate a presei şi combatanţii lor. Şi de această dată a câştigat echipa care a avut cele mai bune argumente şi a reuşit să demonstreze creativitate şi originalitate în discurs. Preşedintele juriului a fost profesorul Dan Voiculescu, fondator FDVDR, ceilalţi membri ai juriului fiind jurnaliştii Alessandra Stoi­cescu, Lucian Mândruţă (şi în calitate de mode­ra­tor), Florin Chilian, Cristian Ţopescu şi scrii­to­rul Daniel O. Bejan.

La competiţia de ieri au participat studenţi de la două facultăţi de comunicare din Bucureşti, respectiv masteranzii de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA şi bobocii de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA). Echipele au adus argumente pro şi contra pentru tema propusă spre dezbatere, dar au câştigat maste­ranzii de la Ştiinţe Politice, cu un scor foarte strâns, 263 la 219. Înainte de începerea duelului argumentelor, membrii juriului le-au făcut concurenţilor câteva precizări referitoare la natura temei abordate, împărtăşindu-le câte ceva din experienţa lor.

„Pentru a convinge nu trebuie neapărat să ai dreptate, ci trebuie să faci astfel încât să te creadă ceilalţi. Trebuie să persuadaţi juriul pentru a câştiga, iar criteriile sunt: calitatea argumentaţiei, creativi­ta­tea şi stilul de prezentare”, a precizat Lucian Mân­dru­ţă la începutul concursului. Alessandra Stoices­cu a ţinut să sublinieze, în completare, că ideea de dependenţă trebuie privită nu doar din punct de vedere politic, ci mai ales econo­mic, faţă de finanţatori, amintindu-le con­cu­ren­ţilor şi de autocenzură, care funcţionează în foarte multe cazuri, nu doar în privinţa presei, ci chiar în toate aspectele vieţii sociale.

×
Subiecte în articol: mass-media