x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri CNA driblează legea pentru "România" lui Ghiţă

CNA driblează legea pentru "România" lui Ghiţă

de Gabi Golea    |    30 Noi 2011   •   12:19
CNA driblează legea pentru "România" lui Ghiţă

CNA a dat o decizie controversata pentru a elimina confuzia denumirilor intre televiziunile splitate din “Realiatea' lui Vantu. Organismul de reglementare a audiovizualului a acceptat ca postul de stiri RTV, controlat de Ghita Sebastian, sa fie denumit Romania TV, diferentiindu-l astfel de marca RTV (Realitatea TV). Razvan Popescu, presedintele CNA, a declarat ca prin schimbarea denumirii televiziuni “se mai rezolva din problemele in litigiu'. Marca RTV a fost revendicata atat de Societatea Realitatea Media SA (Elan Swartzenberg) cat si de Ridzone Computers SRL (Sebastian Ghita).

“Acordarea denumirii de Romania TV nu a fost contestata pana acum de nimeni', a declarat pentru Jurnalul National presedintele CNA Razvan Popescu. Au mai existat precedente, o licenta sub numele “Romania ta' pentru un post care nu a functionat, solicitata de Silviu Prigoana. Intrebat daca nu se va crea o confuzie intre Romania TV si posturile canalului public TVR, Razvan Popescu a spus ca nu vede un impediment in recenta decizie a CNA. El a mai declarat ca nu a studiat legislatia care reglementeaza utilizarea cuvantului “roman' in denumirea unor firme si ca decizia respectiva a CNA nu s-a bazat pe un aviz al juristilor institutiei. Articolul 39 din Legea Nr. 26/1990 privind Registrul Comertului prevede la paragraful 3 ca inscrierea unei firme care contine cuvintele “roman' sau derivatul acestuia ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. Paragraful 5 al Legii 26 expliciteaza ca “in acest caz autoritatea competenta refuza eliberarea acordului daca firma in cauza este de natura sa creeze confuzie cu denumirea unei institutii publice ori de interes public' Ori, Romania TV – denumirea data postului administrat de Sebastian Ghita, este de natura sa starneasca aceasta confuzie, precizata de legiuitor, alaturi de denumirea postului public – Televiziunea Romana, cu numeroasele ei canale.

Mai mult, aceste reglementari sunt intarite de o Hotarare a Guvernului din 13 august 2004 care aproba normele metodologice privind conditiile si procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevazute la articolul 39 din Legea 26/1990 privind Registrul Comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste norme sunt publicate in Monitorul Oficial Nr. 809 din 2 septembrie 2004.

Dupa o ora de la convorbirea cu presedintele CNA, acesta ne-a sunat la redactie cu urmatoarea precizare: legislatia privind folosirea numelui 'roman', 'Romania' se aplica in cazul inscrierii firmelor. Razvan Popescu considera ca 'Romania TV' nu este o firma, licenta respectiva fiind un program. Intrebat daca apreciaza ca se pot starni confuzii intre denumirea acordata postului administrat de Sebastian Ghta si numele Televiziunii Publice, el a spus ca nici un membru al CNA nu a gasit posibila aceasta confuzie sau alaturare.

Desigur, problema starneste controverse iar 'pagubita' – Televiziunea Publica nu a reactionat. Are si asa destule belele pe cap incat sa-si dea seama de 'capusarea' ei cu voie de la CNA.

×