x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Companiile americane nu mai au voie să facă afaceri cu ZTE

Companiile americane nu mai au voie să facă afaceri cu ZTE

16 Apr 2018   •   16:47
Companiile americane nu mai au voie să facă afaceri cu ZTE

Departamentul american al Comerţului a interzis companiilor americane să vândă componente producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii ZTE Corp timp de şapte ani, după ce acesta din urmă a încălcat sancţiunile adoptate de Washington vizând Iranul, au declarat luni pentru Reuters mai mulţi oficiali americani.

 

Anul trecut, compania chineză s-a delarat vinovată pentru încălcarea sancţiunilor americane prin vânzarea ilegală de bunuri şi tehnologie americană către Iran. ZTE a plătit amenzi şi penalităţi în valoare de 890 milioane de dolari şi este posibil să îi fie impuse noi penalităţi în valoare de 300 milioane de dolari. În conformitate cu acordul convenit cu autorităţile americane ZTE a promis că va concedia patru angajaţi din conducerea companiei şi va lua sancţiuni împotriva altor 35 de angajaţi, fie prin reducerea bonusurilor fie prin mustrări. Însă, luna trecută compania chineză a recunoscut că deşi i-a concediat pe cei patru angajaţi de top nu a luat sancţiuni împotriva restului de 35 de angajaţi.

ZTE "ne-a oferit informaţii în care au recunoscut practic că au făcut afirmaţii false", a declarat un oficial de la Departamentul american al Comerţului. "Nu mai putem avea încredere în ei că spun adevărul iar în comerţul internaţional încrederea este destul de importantă", a mai spus oficialul american.

O anchetă care a durat cinci ani a descoperit anul trecut că ZTE a conspirat pentru a ocoli embargoul american prin cumpărarea de componente americane pe care le-a inclus în echipamentele marca ZTE pe care le-a livrat în mod ilegal Iranului. ZTE, care a pus la punct scheme complicate pentru a-şi ascunde activităţile ilegale, s-a recunoscut vinovată după ce Departamentul american al Comerţului a ameninţat că o va scoate din lanţul global de aprovizionare.

Guvernul american a permis însă companiei chineze să aibă acces pe piaţa americană potrivit acordului convenit în 2017. Potrivit estimărilor, companiile americane furnizează între 25 şi 20% din componentele utilizate de produsele ZTE, care includ elemente de reţea şi smartphone-uri. AGERPRES

×