x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 500 de lei amenda pentru neasigurarea casei

500 de lei amenda pentru neasigurarea casei

de Elena Stan    |    14 Iul 2011   •   21:00
500 de lei amenda pentru neasigurarea casei

Termenul legal in care ne putem incheia polita de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si inundatii) este 5 august, nu 15 iulie, cum a comunicat la in­ce­pu­tul anului Ministerul Administratiei si Internelor. Neintelegerea s-a produs din cauza aprobarii cu intarziere a normelor de aplicare, dar si a interpretarii gresite a legii. Avand in ve­de­re ca normele comune MAI – CSA au fost publicate in Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011 si se men­tio­nea­za ca intra in vigoare la 90 de zile de la publicare, rezulta ca obligativitatea devine efectiva dupa 6 august 2011.

La articolul 33, alineatul 1 se preci­zea­za: 'Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de lo­cu­in­ta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obliga­to­rie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)', reite­rand astfel perioada de un an in care populatia si firmele trebuie sa respecte obligativitatea. Dupa interpretarea corecta a legii, auto­ritatile locale vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o po­lita de asigu­rare obligatorie a lo­cu­in­tei doar din luna august 2012, po­tri­vit termenului rezultat din Legea 260/2008 modi­fi­cata si republicata. Amenda poate ajunge la 500 de lei. Societatea care emite politele de asi­gu­­rare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Natu­rale), va incheia protocoale de colaborare cu pri­ma­ri­­ile si alte autoritati, astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD.

Pana acum, romanii au asigurat facultativ sau obligatoriu doar 40% din cele 8,4 milioane de locuinte. Prima de asigurare anuala este de 10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 de euro si 20.000 de euro. 'In baza datelor disponibile estimam ca numarul locuintelor asigu­rate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care auto­ri­tatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD, si ma refer in special la cei din mediul rural, intrucat astfel de auto­ri­tati exista in fiecare comuna', a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asi­gurarilor (CSA).

×
Subiecte în articol: constructii & proprietati