x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 60% din clădiri sunt neasigurate

60% din clădiri sunt neasigurate

de Elena Stan    |    13 Iul 2011   •   21:00
60% din clădiri sunt neasigurate

Vineri expira termenul pana la care proprietarii locuintelor isi pot incheia in termen legal polita de asigurare obligatorie impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren.

Societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, va incheia protocoale de co­la­borare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate. 'In sedinta de marti, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca socie­tatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite, denumi­te polite PAD.

PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestio­narea programului national de asigu­rare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprie­tari etc.), astfel incat proprietarii de lo­cuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD', se arata intr-un comunicat al CSA. Masura vizeaza cresterea numarului de locuinte asigurate impotriva dezas­­trelor naturale – cutremure, alu­ne­cari de teren si inundatii.

Deoa­re­ce numarul locuintelor neasigurate este foarte mare, autoritatile au trecut la masuri de urgenta. 'In baza datelor disponibile estimam ca n­u­marul locuintelor asigurate, fie prin po­lite obligatorii PAD, fie prin asigu­rari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin po­litele obligatorii PAD. Aceasta in­seamna ca circa 5 milioane de lo­cuinte sunt inca neasigurate. In ma­sura in care autoritatile statului vor ac­cepta sa incheie protocoale de co­la­borare cu PAID si sa sprijine astfel pro­gramul national de asigurare im­po­triva dezastrelor naturale, oameni­lor le va fi mult mai usor sa incheie po­lita obligatorie PAD, si ma refer in spe­cial la cei din mediul rural, in­tru­cat astfel de autoritati exista in fiecare co­muna', a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Lipsa aigurarii obli­gatorii va fi sanctionata cu amenda de pana la 500 de lei.

×