x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 9.000 de apartamente nevandabile. Cum încearcă băncile să scape de ele

9.000 de apartamente nevandabile. Cum încearcă băncile să scape de ele

de IncomeMagazine    |    26 Feb 2013   •   07:50
9.000 de apartamente nevandabile. Cum încearcă băncile să scape de ele
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Nici nu au apucat bine să se instaleze în fotoliile din Palatul Victoria, că noii miniştri s-au şi grăbit să anunţe modificarea programului de creditare Prima Casă. Acum Guvernul îşi dă seama că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, mai ales că exact prin aceeaşi încercare nereuşită au trecut şi guvernanții care au inițiat acest program.

Anunţul vizând intenţia reorientării programului Prima Casă exclusiv spre cumpărarea de locuinţe noi a declanşat mişcări nemaivăzute până acum în prima lună a anului pe piaţa imobiliară. Oferta de noi apartamente cu preţuri în plaja celor eligibile programului guvernamental a crescut cu 12% faţă de începutul anului trecut şi a depăşit de peste două ori oferta din decembrie 2012, arată datele site‑ului Anunturiparticulari.ro.

Spre norocul proprietarilor de apartamente vechi care doresc să-şi vândă proprietăţile, acesta ar putea fi singurul „seism” suferit în 2013, pentru că, după cum decurg lucrurile, Guvernul pare să se fi împiedicat din nou de procedura ajutorului de stat.

Reamintim că este a doua încercare a Executivului de a strecura „clauza pieţei favorizate” în programul Prima casă. În ianuarie 2010, la doar câteva luni de la începerea programului, guvernul Boc a anunţat că, în urma consultărilor cu mediul de afaceri şi sectorul bancar, intenţionează să modifice cadrul legal astfel încât să fie stimulată achiziţia de locuinţe noi.

Ideea a fost însă abandonată la scurt timp după ce Consiliul Concurenţei a exprimat obiecţii, atenţionând că modificarea programului în sensul limitării accesului operatorilor din segmentul locuinţelor vechi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, pentru care ar fi nevoie de aprobare din partea Uniunii Europene. Momentan, Guvernul nu a întreprins nimic în afara zonei de simplă intenţie, surse din cadrul Consiliului Concurenţei declarând pentru Income Magazine că, până în prezent, nu au primit nicio solicitare sau informare privind posibila declanşare a procedurii de acordare a ajutorului de stat companiilor de construcţii în cadrul programului Prima Casă.

Cine sunt adevaratii castigatori ai programului Prima Casa

Citeste si
LOCURI DE MUNCĂ: Peste 4.000 de posturi în vânzări

Într-o zi a făcut 1200 de dolari printr-o metodă la care poţi apela şi tu. Salariul lunar ajunge şi la 30.000 de dolari

Un job în Marea Britanie?
Discriminarea la locul de muncă
Secretul promotiei "2+1 gratis"



×
Subiecte în articol: apartamente prima casă