x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Apetitul pentru imobiliare crește. Locuinţele noi dispar

Apetitul pentru imobiliare crește. Locuinţele noi dispar

de Paul Barbu    |    12 Ian 2016   •   16:52
Apetitul pentru imobiliare crește. Locuinţele noi dispar
Sursa foto: danieldiaconu/Getty Images/iStockphoto

Investiţiile imobil iare pe partea comercială s-au ridicat anul trecut la o valoare totală de 644 de milioane de euro, cu 45% mai mici decât în 2014, când acestea ajunseseră la suma de 1,163 de miliarde de euro.

Cât despre segmenul rezidenţial, imobiliarii anunţă că locuinţele noi, care au fost contruite în perioadă premergătoare crizei, sunt pe cale să fie epuizate.

Volumul investiţiilor în România pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 - un an cu performanţe neobișnuit de mari, marcat de o tranzacţie majoră pe segmentul de retail, potrivit unui studiu CBRE. Previziunile companiei pe 2016 arată o creștere susţinută a interesului investiţional, nu doar la noi, ci în întreaga zonă. „În 2016, ne așteptăm că acest trend să continue, întrucât există premisele unei creșteri economice puternice în regiune”, a declarat Gijs Klomp, director regional în cadrul CBRE. Pe de altă parte, pe segmentul rezidenţial, Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro, spune că 2015 a fost anul care a marcat intrarea într-o nouă etapă, cea de creștere. „Vorbim de creștere atât în ceea ce privește evoluţia preţurilor (de 12-13% în Timișoara și Cluj-Napoca), cât și în ceea ce privește investiţiile (în Capitală, unde stocul de apartamente noi construite în perioada 2005-2007 a început să se apropie de epuizare). Investiţiile au crescut și în orașele secundare unde nu a existat un stoc de apartamente noi foarte important.

2016 este anul în care prețurile apartamentelor şi caselor vor mai creşte cu câteva procente, pe fondul avântului regional

×