x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Băncile îşi fac propriul indice imobiliar

Băncile îşi fac propriul indice imobiliar

de Daniela Ivan    |    16 Feb 2011   •   17:17

EFG Eurobank Property Services România a lansat propriul set de indici de preţ pentru proprietăţile imobiliare de tip rezidenţial. “Deţinem indici trimestriali şi anuali pentru piaţa din România din ultimii şase ani. Pentru 11 oraşe principale, 2 segmente ale Capitalei şi un număr de valori agregate generale, folosind metoda hedonică”, a explicat Dimitra Marini, Director General al EFG Eurobank Property Services.

Bancpost, membră şi ea a Eurobank EFG, este primul beneficiar al indicilor lansaţi de divizia imobiliară a grupului financiar elen. "În România nu există indici imobiliari credibili şi era greu să facem o evaluare corectă a garanţiilor astfel încât să vedem care este nivelul provizioanelor. În portofoliul nostru avem câteva mii de garanţii de tip rezidenţial şi a căror reevaluare se va face mult mai uşor dacă avem un indice corect", a declarat Mihai Bogza, preşedintele Bancpost. El a mai precizat că băncile nu au dat credite şi pentru că era foarte greu să-şi dea seama care era valoarea de piaţă a activelor pe care urma să le finanţeze. "Vânzătorii nu voiau să vândă pentru că nu ştiau care este preţul corect şi se temeau că se vor păcăli, iar cumpărătorii, cu bani, din cauza aceleiaşi netransparenţe a pieţei, nu cumpărau pentru că de asemenea, le era frică să nu fie păcăliţi", a explicat Bogza.

Institulul Naţinal de Statistică a lansat un indice asemănător, iar Colliers are indicele propriu de mai bine de doi ani.

×
Subiecte în articol: bănci imobiliar indice