x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Blocuri falite în instanţă

Blocuri falite în instanţă

de Daniela Ivan    |    10 Noi 2009   •   00:00
Blocuri falite în instanţă

Tot mai mulţi investitori străini care au cumpărat locuinţe în ansamblurile rezidenţiale din România au dat în judecată dezvoltatorii care nu au respectat termenele contractuale.

Un număr important de dezvoltatori imobiliari din România care nu şi-au respectat angajamentele promise în momentul contractării de apartamente pe hârtie au fost sau urmează să fie daţi în judecată de clienţi din străinătate, a anunţat casa de avocatură Enescu&Cuc.

Printre motive se numără depăşirea termenelor de finalizare a construcţiilor şi anularea totală a proiectelor, fără posibilitatea de returnare a sumelor plătite ca avans. "În ultimele luni ne-au contactat mai multe zeci de clienţi care intenţionează să demareze proceduri în instanţă împotriva mai multor dezvoltatori din ţară, în oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Arad", a declarat Mihai Cuc, partener la casa de avocatură.

El a adăugat că majoritatea dezvoltatorilor au încetinit foarte mult sau chiar au sistat lucrările din cauza lipsei lichidăţilor, întârziind predarea apartamentelor către cumpărători.

CLIENŢII POT CÂŞTIGA
Majoritatea celor care vor aduce în instanţă aceşti dezvoltatori au mari şanse să obţină decizii favorabile, consideră avocaţii. "Marea problemă este ca aceste firme să mai aibă de unde să dea înapoi banii. Realitatea este că legislaţia din România este extrem de permisivă cu aceşti dezvoltatori, care de fapt nu sunt obligaţi să ofere nici o garanţie înainte de a scoate la vânzare proiecte offplan. În multe ţări din Europa, ei sunt obligaţi să depună în bancă o anumită sumă de bani care să acopere o parte din valoarea proiectului sau există anumite cerinţe legate de capitalul social minim", a afirmat Cuc.

Avocaţii firmei consideră că România are de pierdut în momentul în care investitorii străini o percep ca pe un loc nesigur pentru a-şi investi banii.

ŞANTIERE SISTATE
Dezvoltatorii imobiliari au finalizat până la jumătatea anului doar 37% din locuinţele amplasate în ansamblurile din Bucureşti începute în perioada 2006-2008, potrivit datelor oferite de compania imobiliară Regatta. Concret, din cele 168 de proiecte imobiliare începute în perioada 2006-2008 în Bucureşti, 8.861 de unităţi locative aveau termenul de predare în 2009. Dintre acestea, până la sfârşitul primului semestru al acestui an, au fost predate circa 3.319.

Criza imobiliară a îngheţat majoritatea proiectelor, în timp ce unii dezvoltatori au dat faliment pentru că nu au mai reuşit să-şi plătească creditorii în lipsa vânzărilor de locuinţe. Până acum, trei proiecte mari au dat faliment. Blue Tower, un bloc de 16 etaje situat în zona Doamna Ghica, care conţine 156 de apartamente, a dat faliment în urmă cu o lună. Şi Planorama (1.000 de apartamente în Pantelimon) şi Belleview, Sinaia (150 de apartamente) au avut aceeaşi soartă. Cumpărătorii români se luptă să-şi recupereze banii, însă avocaţii susţin că procedura este de durată şi are mici şanse de reuşită.

×
Subiecte în articol: imobiliar