x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Bursa preţurilor în imobiliar

Bursa preţurilor în imobiliar

de Daniela Ivan    |    14 Mai 2008   •   00:00
Bursa preţurilor în imobiliar

Piaţa rezidenţială din Capitală dă semne de maturizare ca răspuns la criza imobiliară manifestată în ultimele luni. Evoluţia preţurilor şi a vîn­ză­rilor va fi urmărită lunar de un indice care va oferi date clare pentru cei interesaţi.

REZIDENŢIAL - Criza imobiliară ajută la maturizarea pieţei

Piaţa rezidenţială din Capitală dă semne de maturizare ca răspuns la criza imobiliară manifestată în ultimele luni. Evoluţia preţurilor şi a vîn­ză­rilor va fi urmărită lunar de un indice care va oferi date clare pentru cei interesaţi.

Cumpărătorii, vînzătorii, dar şi dezvoltatorii de proiecte re­zidenţiale vor avea, în sfîr­şit, un barometru fidel al pieţei imobiliare bucureştene. Vor şti care sînt cartierele preferate de cei aflaţi în căutarea unei locuinţe, cîte tranzacţii şi la ce preţuri au fost realizate în fiecare cartier, cîte blo­curi noi se construiesc în fiecare zonă a Capitalei. Indicele de monitorizare a pieţei rezidenţiale va fi lansat la sfîrşitul lunii mai, o dată cu o bursă virtuală a pieţei imobiliare, prin in­termediul căreia cei interesaţi vor pu­tea să se familiarizeze cu in­ves­tiţiile în această piaţă. “Dacă pînă acum majoritatea opiniilor legate de piaţa imobiliară din România erau bazate în principal pe zvonuri sau păreri personale, prin acest indice dorim să le oferim celor interesaţi de această piaţă dinamică un instrument obiectiv de analiză a evoluţiei preţurilor şi tendinţelor viitoare”, a declarat Ilinca Păun, directorul de­partamentului rezidenţial al Colliers, compania care introduce în premieră în România indicele de monitorizare a pieţei rezidenţiale.

CERERE ÎN RECESIUNE. Dezvoltatorii vor să aibă informaţii mai clare despre evoluţia preţurilor pe anumite zone, avînd în vedere recesiunea care se manifestă din acest an pe piaţa imobiliară din Ca­pitală. “Atunci cînd un dezvoltator vede că preţurile cresc lunar cu 4%-7%, el poată să concluzio­neze că vor mai creşte şi că poate să construiască în zona respectivă. Dacă vede o stagnare a preţurilor pe anu­mită zonă, el înţelege că acolo oferta pare să ajungă din urmă cererea”, spune Ilinca Păun. Lucrurile par să evo­lueze diferit pe piaţa apartamentelor vechi, faţă de cea a apartamentelor noi. Analiştii imobiliari spun că pe piaţa locuinţelor construite înainte de 1990 s-au înregistrat puţine tranzacţii în acest an şi pun această situaţie pe evoluţia defavorabilă a leului în raport cu euro.

OFERTĂ ÎN CREŞTERE. Dezvoltatorii de locuinţe noi nu mai pot să dea înapoi şi sînt nevoiţi să lanseze pe piaţă proiectele pentru care au achiziţionat teren şi au ob­ţi­nut finanţare de la bănci în urmă cu luni bune, pentru că, la rîndul lor, au de plătit rate pentru creditele ob­ţi­nute. Aşa că au început să caute so­luţii, cum ar fi reducerea su­pra­fe­ţelor apartamentelor, pentru ca pre­ţul să scadă, reducerea marjelor de profit, vînzarea apartamentelor la ro­şu. Acum, proiectele noi lansate por­nesc cu marje de profit de 25%, comparativ cu nivelul de 100%, care se înregistra în urmă cu doi-trei ani.

În acest context de criză, pe piaţă vor fi lansate circa 7.000 de locuinţe în 2008, amplasate în 36 de proiecte majore, conform estimărilor companiei imobiliare DTZ Echinox. Probabil că o parte din ele, circa 20%-30%, vor fi amînate pentru 2009, an în care problemele ar putea să se acutizeze, avînd în vedere nu­mărul mare de cartiere rezi­den­ţiale care se tot lansează în acest an. În total sînt aşteptate 20.000 de apar­tamente noi în Capitală pînă-n 2011. Nici în alte oraşe mari situaţia nu diferă cu mult. Cea mai critică situa­ţie este în Braşov, unde numărul de locuinţe finalizate în următorii ani va depăşi rata de absorbţie a pieţei. Estimările arată că vor fi livrate 10.000 de unităţi, iar rata de ab­sorbţie este de 1.000-2.000 de lo­cu­inţe pe an, conform ana­liştilor de la compania imobiliară DTZ Echinox.

 

Indici de sector

Dacă pînă acum majoritatea opiniilor legate de piaţa imobili­ară din România erau bazate în principal pe zvonuri sau păreri personale, prin acest indice cei in­teresaţi vor avea la dispoziţie un instrument de analiză a evo­lu­ţiei preţurilor şi ten­din­ţe­lor vii­toa­re. Indicele are la bază opt in­dici se­cundari, care monitori­zea­ză evo­lu­ţia preţurilor în cele şase sec­toa­re din Bucureşti atît pentru apar­tamentele vechi din blocurile construite înainte de 1990, cît şi pentru cele din proiectele reziden­ţiale noi, construite în ultimii ani. Fie­care sector a fost împărţit pe car­tiere şi pentru fiecare cartier au fost alese oferte şi tranzacţii din anumite zone care să respecte un algoritm de calcul bazat pe pon­derea vînzărilor în funcţie de calitate şi preţ. S-au luat în calcul, de asemenea, diferenţele în­tre modu­rile de măsurare şi ex­pri­mare a suprafeţelor, dar şi alţi factori care influenţează preţul fi­nal pe metru pătrat al apartamentelor.

×
Subiecte în articol: preţurilor imobiliar