x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Casele şi apartamentele din România se scumpesc cu 10%

Casele şi apartamentele din România se scumpesc cu 10%

03 Mai 2017   •   14:30
Casele şi apartamentele din România se scumpesc cu 10%
Sursa foto: Victor Stroe

Preţurile pentru casele şi apartamentele din România din zonele urbane vor creşte cu până 10% până la finalul anului, comparativ cu tarifele din 2016, potrivit unei analize realizate de o companie de servicii imobiliare. Evident, cu acelaşi procent vor creşte şi chiriile apartamentelor de la oraş. România urmează, de altfel, un trend European de creştere a preţurilor la imobile. Cele mai mari scumpiri le au proprietăţile din Malta. 
 

Preţul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a României a fost, în 2016, de 1.150 euro/mp, iar pentru anul în curs specialiştii anticipează o creştere situată între 8-10%. De asemenea, o evoluţie asemănătoare este aşteptată şi în ceea ce priveşte chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, preţul/mp va creşte cu circa 7-10% faţă de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp. Potrivit analizei, programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piaţă a crescut şi valoarea ofertelor. Căutările pentru o nouă tranzacţie imobiliară încep în mediul online, motoarele de căutare arătând o creştere semnificativă în 2016, mai exact de 3,5 ori faţă de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul “casă”. Acelaşi raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie “apartament”, urmat îndeaproape de “teren”. Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil însă în ultimii 5 ani. 

Creşteri semnificative în toată Europa

Situaţia din România este asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creşterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate şi în ţări precum Olanda şi Spania, ajungând chiar şi până la 16% în Malta. De asemenea, pieţele imobiliare din Portugalia, Grecia şi Scoţia arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacţii fiind aşteptat să crească şi în aceste ţări. Cele mai mari evoluții pentru prețul / metru s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania și Luxemburg.

 

Criza a trecut de mult: experții imobiliari arată că, între 2015-2016, prețurile pentru vânzarea caselor și a apartamentelor au crescut semnificativ.

×