x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Casele viitorului au ajuns în România. Soarele plătește pentru tine. Apa vine de la ploaie

Casele viitorului au ajuns în România. Soarele plătește pentru tine. Apa vine de la ploaie

de Daniela Ivan    |    05 Apr 2016   •   09:50
Casele viitorului au ajuns în România. Soarele plătește pentru tine. Apa vine de la ploaie

Blocuri inteligente care-şi produc singure energia

 

Panouri fotovoltaice amplasate pe terasele blocurilor pentru obținerea energiei, sisteme de colectare a apei de ploaie, materiale de constructii termoizolante care păstrează căldura în interior iarna și asigură răcoare vara, gazon pe acoperiș pentru izolare termică, case pasive care conservă energie. Sunt câteva dintre elementele “verzi” pe care firmele care construiesc locuințe au început să le utilizeze.

Au apărut și în România dezvoltatori care construiesc după conceptul de “clădire verde”. Aceștia și-au făcut socoteala că își pot vinde mai bine apartamentele dacă atrag clienţii prin costuri reduse la utilități. Așa că oferă locuințe la care facturile sunt mai mici cu procente care variază între 40-90%, în funcție de soluțiile tehinice alese. Însă şi preţurile de achiziţie ale acestor locuinţe sunt cu 5-10% mai mari decât în cazul construcţiilor clasice, însă banii sunt recuperaţi în câţiva ani.

Încălzirea: 250 de euro pe an

 

Primul ansamblu rezidențial dotat cu panouri solare pentru producerea de energie proprie, numit sugestiv Cartierul Solar este în construcţie în capitală, în vecinătatea Pieței de Gros. Aici se ridică peste 1.000 apartamente (studiouri, cu 2 și 3 camere ) în 15 clădiri cu un regim de înălțime de S+P+5E. Fiecare bloc va avea un sistem de generare a energiei electrice compus din 120 panouri solare fotovoltaice şi un invertor cu ajutorul căruia se realizează conversia din curent continuu în curent alternativ. Dezvoltatorul spune că energia electrică produsă va fi utilizată pentru asigurarea consumurilor pe părţile comune (iluminat interiror/exterior, lift, pompe) care nu vor fi plătite de locatari, iar restul va genera venituri din obţinerea de certificate verzi. Un alt cartier dotat cu panouri solare este în Cluj. Complexul rezidential Riviera, încadrat în categoria clădirilor verzi, clasa energetică A, are 91 de apartamente dotate cu sistem de încălzire prin pardoseală, şi sistem de panouri solare pentru producerea de apă menajeră. Imobilul a fost proiectat astfel încât cheltuielile totale cu energia termică să nu depășească 250 de euro pe an pentru un apartament cu trei camere și o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

 

Căldura: 13 euro într-o lună de iarnă

EcoVillas este primul ansamblu rezidenţial de case pasive, cu pierderi de căldură aproape egale cu zero, ce foloseşte ca sursă de încălzire energia geotermică cu ajutorul pompelor de căldură fabricate în Suedia, reducând astfel costurile de întreţinere cu 90% faţă de o casă standard. Complexul situat în zona autogării Rahova, din Bucureşti, este alcatuit din 32 de case cu terasă şi loc de parcare, are pază 24 de ore din 24 şi locuri de joacă. Locatarii de aici vor avea un consum de energie redus de până la 90%, iar factura unei astfel de locuinţe va ajunge la 13-15 euro într-o lună de iarnă, spun reprezentanţii dezvoltatorului.

 

Ploaia, economie de 20% la întreţinere

Cherry Ville, amplasat în Otopeni, oferă 500 de apartamente de 2, 3 si 4 camere în blocurilor de 2 etaje, plus unul retras, gradul de utilizare a terenului fiind de doar 25%. Complexul va avea terenuri de sport pe 16.500 mp, piscină exterioară şi va avea o livadă de 500 de cireşi ( de unde-i vine şi numele) câte unul pentru fiecare apartament. Complexul este certificat energetic clasa A şi este prevazut cu sistem de colectare a apei de ploaie care aduce economii la întreţinere de până la 20%.

 

Termoizolaţie şi gazon pe acoperiş

Vitan Residence, faza a treia, şi Tineretului Park Residence vor fi finalizate în această toamnă. Blocurile sunt construite respectând principiile “blocurilor verzi”, adică materialele de construcţie folosite sunt termoizolante şi se folosesc panourile solare pentru încălzirea apei. Pe acoperiş a fost plantat gazon, care are rol termoizolant, pereţii blocurilor au izolaţie din polistiren dens de15 cm, faţă de standardul de 10 cm, iar tâmplaria PVC este dublă faţă de standard. Statisticile RPF Development, dezvoltatorul proiectelor, arată că pentru un apartament cu două camere, de 83 de metri pătraţi, şi în condiţiile unor temperaturi de minus 20 de grade în exterior şi de 27 de grade în interior, factura la întreţinere este, în medie, 270 de lei/lună. În cazul construcţiilor vechi întreţinerea depăşeşte 400 de lei/lună. Totodată, în cazul unui studio cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, întreţinerea costă, în medie, 120 de lei în timpul iernii, faţă de peste 200 de lei într-un bloc vechi.

 

×
Subiecte în articol: case inteligente