x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ce castele și conace mai sunt de vânzare

Ce castele și conace mai sunt de vânzare

de Alina Botezatu    |    30 Mai 2015   •   09:15
Ce castele și conace mai sunt de vânzare
Sursa foto: Diana Oros

Unele imobile istorice costă cât 10-20 de apartamente, dar există cumpărători. Ei apreciază cât de bine respectă imobilul stilul arhitectural original și sunt interesați de cine l-a deținut.

Un castel din secolul al XVIII-lea, al nobililor maghiari Teleki, va fi vândut la licitaţie de Consiliul Judeţean Bistriţa, cu preţul de pornire de 112.000 de euro. Puțin, deşi clădirea din localitatea Comlod reprezintă bine barocul transilvănean şi este înconjurată de un teren de 8.000 de metri pătraţi. Numai că, nerevendicat de moştenitori, monumentul istoric este grav degradat.

De regulă, proprietarii nu investesc în clădirile istorice, ne-a precizat Ionuț Bălău, de la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. De ce? Aceste proprietăți au valoare prin imobil în sine şi caracteristicile sale arhitecturale şi foarte puțini proprietari au bani să le renoveze, multe fiind retroce¬date după o perioadă îndelun¬gată de acțiuni în justiție.

Costul restaurării unei pro-prietăți vechi depinde de com-plexitatea lucrării, deteriorare şi de acuratețea cu care sunt păstrate elementele originale ale casei, precum picturi şi fresce, ne-a explicat Corina Cherciu, Sales manager la agenţia imobiliară Palace Estate. „Câteodată, costurile de renovare echivalează cu prețul plătit pentru proprietate”, a adăugat Cherciu. Astfel, costurile mari de consolidare şi recondiţionare dublează preţul acestor imobile.

Aproximativ 60% dintre conacele şi vilele istorice se cumpără drept locuinţă, iar restul pentru a fi închiriate, apreciază consultantul de la Coldwell. Le achiziţionează românii care se reîntorc în țară, companiile care vor un sediu reprezentativ şi ambasadele. Vilele nerenovate le iau investitorii, care le recondiționează şi le revând mai scump, a precizat Corina Cherciu.

Marja de negociere la clădirile istorice este de 15-20%, mai ales la peste un milion de euro, conform Coldwell. Când diferențele între cerere şi ofertă sunt prea mari, negocierea stagnează, pentru că segmentul de lux nu a resimțit criza atât de puternic, iar tranzacțiile se apropie de cele din perioada de boom imobiliar, potrivit Mihaelei Pană, de la compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Negocierea nu este atât de mult axată pe preț, cât pe serviciile sau pe beneficiile conexe, conform agentului de la Palace.

Pentru imobile istorice din România, cele mai mari preţuri cerute, în prezent, sunt pentru trei vile din centrul Bucureştiului:
- 8 milioane de euro – o vilă cu 25 de camere de la Universitate, din anul 1920; realizat în stil neoromânesc, imobilul are 1.800 mp utili şi un teren de 2.340 mp;
- 7 milioane de euro – o vi-lă cu 18 camere din Piaţa Romană, finalizată în 1935; suprafața ajunge la aproape 2.000 mp utili şi terenul de 2.566 mp;
- 6,5 milioane de euro – o vilă cu 25 de camere de la Universitate, finalizată în 1900, în stil eclectic; suprafaţa utilă este de 1.555 mp, iar terenul de 1.260 mp.

Chiriile în zona centrală
Pentru clădirile vechi din Kiseleff, Aviatorilor, Doro¬banţi, zone din centrul Bu-cureştiului, chiriile lunare pe metru pătrat pornesc de la 12 euro, la o renovare medie, şi ajung la 20 euro/mp, la o renovare completă şi recon¬solidare, care îmbină facili¬tăţile moderne, conform Ralucăi Plaviţă, Associate Director al Residential De-partment la DTZ Echinox.
 

×