x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ce nu trebuie să accepţi ca şi chiriaş

Ce nu trebuie să accepţi ca şi chiriaş

10 Sep 2018   •   20:10
Ce nu trebuie să accepţi ca şi chiriaş
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Închirierea unui apartament sau a unei garsoniere implică de fiecare dată riscuri pe care nu trebuie să ţi le asumi, pentru ca şederea ta în acea locuinţă să nu devină una de coşmar. Fii flebixil cu ceea ce se poate, dar nu accepta termeni şi condiţii care sunt total în dezavantajul tău.

Simplul acord verbal este foarte riscant. De exemplu, îţi găseşti un coleg de apartament şi îl informezi de la început că trebuie să plătească chirie cel puţin un an, împreună cu tine. El este de acord şi amândoi îl informaţi pe proprietar despre noua situaţie. Undeva pe parcurs, însă, promisiunea colegului tău de a semna un contract cu tine, pentru a-şi asuma obligaţiile, începe să se clatine. Tocmai de aceea este bine ca la închirierea unui apartament să ai totul stabilit într-un document, de la bun început, atât cu proprietarul, cât şi cu eventualii colegi.

Totodată, trebuie să fii conştient că proprietarul poate intra în apartament oricând. Unii oameni se folosesc de avantajele poziţiei lor şi pot să facă abuzuri intrând oricând în apartament, fără un anunţ prealabil. Contractul încheiat cu proprietarul ar trebui să specifice condiţiile în care acesta poate veni, de exemplu, când sunt necesare lucrări urgente, iar întâlnirea ar trebui să fie stabilită de comun acord.

Un alt risc la care te supui atunci când nu ai contract legal îl reprezintă faptul că proprietarul poate să reînchirieze fără notificare. Un aspect deosebit de important al închirierii este să te asiguri că proprietarul apartamentului nu poate să-l reînchirieze fără să ştii.
 

Ieftin nu este neapărat bine

Dacă găseşti un apartament de închiriat la un preţ nesperat de mic, se poate să fie vorba despre un proprietar care preferă să ia nişte bani puţini decât deloc, pentru un spaţiu foarte modest. Nu accepta să închiriezi o locuinţă cu instalaţii vechi şi slăbite, deoarece vei avea mereu probleme cu ele. Vei pierde timp, vei lipsi de la activităţile tale zilnice şi vei trece iar şi iar prin aceeaşi situaţie. Nu accepta să stai într-un apartament cu mobilă foarte veche, deoarece mai mult ca sigur este plină de praf şi de acarieni.

Mulţi proprietari impun chiriaşilor prin contract obligaţia de a plăti impozitul pe chirie. Cu toate acestea, plata impozitului respectiv cade în sarcina proprietarului, conform legii.

×