x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Clădire monument de peste 100 de ani, reabilitată din banii Guvernului

Clădire monument de peste 100 de ani, reabilitată din banii Guvernului

21 Mai 2019   •   17:29
Clădire monument de peste 100 de ani, reabilitată din banii Guvernului
Sursa foto: Picasa

Corpul principal al Colegiului Naţional "Liviu Rebreanu" din Bistriţa, clădire monument istoric care de peste 100 de ani este folosită ca unitate de învăţământ, va fi reabilitat din fonduri guvernamentale.

Consiliul Local Bistriţa a aprobat marţi un proiect privind predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), şi asigurarea condiţiilor în vederea consolidării şi modernizării acestuia, informează Agerpres.

Primăria Bistriţa a solicitat, la începutul lunii aprilie, ca acest obiectiv de investiţii să fie inclus în Programul naţional de construcţii de interes public sau social, derulat prin CNI. 

Corpul A al Colegiului Naţional "Liviu Rebreanu" a intrat în administrarea municipalităţii în anul 2014, în baza unui contract semnat între Parohia Evanghelică şi primărie, însă până la această dată nu au fost identificate fonduri locale sau europene cu care imobilul să fie consolidat. 

Potrivit expunerii de motive anexate proiectului, acest corp de clădire se confruntă cu probleme structurale deosebite: planşeele de la etajul al doilea prezintă deformări, pereţii transversali nu corespund din punct de vedere structural, şarpanta şi învelitoarea necesită lucrări de reparaţii, sistemul de paratrăsnet trebuie refăcut, iar faţadele clădirii trebuie restaurate. 

În documentaţia tehnică de intervenţii sunt prevăzute, de asemenea, lucrări de reamenajare a parcului dendrologic din jurul clădirii şi a curţii interioare.

×