x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Companiile din IT&C, primele care cauta noi spatii de închiriere

Companiile din IT&C, primele care cauta noi spatii de închiriere

01 Mar 2018   •   12:05
Companiile din IT&C, primele care cauta noi spatii de închiriere

Sectorul de IT&C este pe primul loc în topul domeniilor care au închiriat sau au preînchiriat spaţii noi de birouri anul trecut, arata un studiu de profili. Astfel, aceste firme au fost interesate de 51% din totalul suprafeţei cuprinse în contractele de închiriere şi preînchiriere din 2017.

 

Pe locul doi, la mare distanţă, cu un total de 16% din piaţă se află domeniul Finanţe, Bănci şi Asigurări. Totodată, o pondere de 38% din spaţiile de birouri din Bucureşti aflate în lucru şi planificate a se da în folosinţă în 2018 sunt deja pre-închiriate de anul trecut, potrivit analizei companiei de consultanţă ESOP l Corfac International.

Specialiştii estimează că acest trend se va păstra, astfel încât trei din cinci firme aflate în căutare de sedii noi care vor semna contracte de închiriere în următoarele şase luni vor fi din aceleaşi domenii IT&C, cercetare-dezvoltare, BPO, shared services, call-center sau domeniul financiar-bancar, în Bucuresti si în principalele centre universitare din ţară.

De asemenea, în 2017, a crescut ponderea contractelor de închiriere, preînchiriere şi extindere de spaţii de birouri noi în totalul pieţei, 74% faţă de 71% în 2016, însumând peste 228.000 mp din totalul de aproximativ 308.000 mp tranzactionaţi.

În ceea ce priveşte zona, cele mai multe contracte noi de birouri (închiriere, preînchiriere şi extindere) s-au înregistrat cu spaţii de birouri din zona centru-nord, cu un total de 135.168 mp, urmată pe locul doi de zona centru-vest cu un total de 49.361 mp şi pe locul trei zona centru-sud cu 23.373 mp.

Acest top a urmărit în mare parte topul zonelor unde au avut loc în 2017 cele mai multe livrări de spaţii noi de birouri moderne, de clasă A şi B. În 2018, zona centru-vest va avea o mai mare pondere în totalul spaţiilor închiriate, în condiţiile în care 56% din proiectele cu finalizare în 2018 sunt concentrate în acest perimetru. AGERPRES

×