x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Constructorii se tem de falimente

Constructorii se tem de falimente

de Daniela Ivan    |    28 Aug 2008   •   00:00
Constructorii se tem de falimente

IMOBILIAR  ●  Creşteri record la preţul materialelor
Preţul materialelor de construcţii a crescut cu peste 30% în ultimele şapte luni. Cel mai mult s-a scumpit oţelul beton, unde creşterile de preţ au atins chiar şi 186%.



IMOBILIAR  ●  Creşteri record la preţul materialelor
Preţul materialelor de construcţii a crescut cu peste 30% în ultimele şapte luni. Cel mai mult s-a scumpit oţelul beton, unde creşterile de preţ au atins chiar şi 186%.

Falimente, lucrări de construcţie stagnate, procese. Acesta este scenariul la care se aşteaptă mulţi constructori în următorul an şi jumătate. Ei susţin că preţul materialelor de construcţii a explodat în 2008 şi că nu mai pot să-şi onoreze contractele pe care le-au cîştigat la licitaţii. “Constructorii au participat la licitaţii şi pentru a le putea cîştiga şi-au dimensionat foarte bine cheltuielile. Nici o firmă de construcţii nu-şi permite să adauge mai mult de cinci procente ca marjă de profit şi acum, cînd creşterile au fost de peste 30%, se lucrează în pierdere”, ne-a declarat Adriana Iftime, general manager la Patronatul Societăţilor din Construcţii. Ea a mai precizat că cea mai mare creştere a avut loc la oţelul beton, unde preţurile au avansat cu procente cuprinse între 140% şi 186%. Preţurile au avansat mult şi la ciment, avînd în vedere că, în şapte luni, procentul de creştere a fost de 30%.

SOLUŢII. Constructorii încercă acum să renegocieze cu beneficiarii – dezvoltatori imobiliari, firme particulare sau companii de stat – acte adiţionale la contract care să permită creşteri de preţ. “Nu se mai poate construi la cheie fără 800 de euro/mp, în condiţiile unor finisaje medii”, spune Adriana Iftime. Vestea nu pică bine pentru dezvoltatorii de cartiere imobiliare, care  traversează o perioadă de reducere drastică a vînzărilor. Mulţi nici nu se gîndesc să accepte creşterile de preţ pe care le cer constructorii. “Dacă nu ne înţelegem cu beneficiarii, vom fi nevoiţi să abandonăm lucrările, pentru că nu ne permitem să lucrăm în pierdere”, spune Iftime. Asta înseamnă procese pentru constructori, care aduc cu ele alte pierderi. Vîrful maxim al acestei crize începute de furnizorii de materiale de construcţii se va vedea în anul 2009, cred reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii. Cine nu va reuşi să găsească înţelegere la beneficiar va plăti daune şi va merge să-şi caute alte lucrări la preţul zilei, spun constructorii.

Criză de muncitori

Firmele de construcţii au costuri suplimentare legate şi de criza forţei de muncă, ce aduce presiuni asupra salariilor. Oamenii pleacă de la un constructor la altul pentru cîteva sute de lei în plus şi pe toate şantierele este o mare fluctuaţie de muncitori. Se lucrează cu chinezi, cu indieni, cu vietnamezi. Însă aceşti muncitori sînt foarte dificili. “Dacă un chinez spune că vrea să mănînce orez cu bobul lung şi tu îi dai cu bobul mic, este o mare problemă pentru el”, spune Iftime. Ea a mai precizat că ştie firme de construcţii care au renunţat la chinezi şi care s-au orientat spre indieni.

×
Subiecte în articol: constructii imobiliar