x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Creditul de casă se ia tot mai greu

Creditul de casă se ia tot mai greu

de Daniela Ivan    |    22 Mai 2008   •   00:00
Creditul de casă se ia tot mai greu

Un sfert din români vor să cumpere o locuinţă în următorii 10 ani, însă doar 7,5% dintre ei îşi permit acum să ia un credit.

Un sfert din români vor să cumpere o locuinţă în următorii 10 ani, însă doar 7,5% dintre ei îşi permit acum să ia un credit.


Peste 5 milioane de români do­resc să-şi cumpere o casă în viitorii 10 ani, însă puţin peste 400.000 de persoane au şi potenţialul de finanţare necesar, pe baza venitului declarat, se ara­tă într-un studiu al UniCredit Ţiriac Bank. Potrivit calculelor băncii, bazate pe datele Institutului Naţional de Statistică privind ni­ve­lul veniturilor lunare, 10% din po­pu­laţie îşi permite să cumpere o lo­cu­inţă, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentanţii UniCre­dit. “Numărul mare de cumpărători potenţiali, respectiv 50%, este re­pre­zentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectivă de creştere”, a declarat Rozalia Pal, economist-şef al UniCredit Ţi­riac Bank. Previziunile pentru pe­rioa­da următoare sînt şi mai puţin op­timiste. Numărul persoanelor care îşi permit să achiziţioneze o locuinţă ar putea să scadă, avînd în vedere creş­­terea costului de finanţare. “Ma­jo­rarea costurilor de refinanţare ale băn­cilor combinată cu creşterea ne­vo­ii de finanţare externă şi de­pre­cie­rea monedei naţionale pot conduce la un risc mai ridicat şi la o deteriora­re gradată a capacităţii de fi­nan­ţa­re a populaţiei”, a declarat Pal.

 
PREFERINŢE. Principalul scop al achiziţiei unei locuinţe este uzul personal, în timp ce numai 12% vor să cumpere o locuinţă pentru investiţie. Achiziţia unei a doua locuinţe şi cumpărarea unei case ca formă de investiţie sînt luate în calcul mai ales de persoanele în vîrstă şi cu venituri mari. Analiştii UniCredit spun că dezvoltatorii de an­sambluri re­zidenţiale din România se adre­sea­ză în prezent populaţiei cu venituri mari, în condiţiile în care su­pra­faţa utilă medie depăşeşte 100 de metri pătraţi la apartamentele noi. în Bucureşti.

 

Preţurile cresc, oferta e scăzută

În România, preţurile apartamentelor au crescut de 4-5 ori fa­ţă de nivelul din 2000, cu un ritm superior al creşterii venitu­ri­lor, se precizează în studiu. Oferta este încă scăzută, mult sub ni­ve­lul din Uniunea Europeană, de 7 uni­tăţi la 1.000 de locuitori, dar în continuă creştere. Pro­iec­tele existente doar în Bucureşti ar pu­tea aduce 35.000 de unităţi noi, în ur­mătorii 7-10 ani, se precizează în studiu. Oferta de locuinţe va ajunge să acopere cererea în termen de 32 de ani, piaţa locală fiind pe ultimul loc dintr-un total de nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, după acest criteriu. Con­cluzia ana­liştilor UniCredit pentru piaţa imobiliară din Ro­mâ­nia este “încetinire, dar cu menţiunea unui potenţial ridicat pe termen mediu”.

×
Subiecte în articol: imobiliar