x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cum arată apartamentele post-criză

Cum arată apartamentele post-criză

de Alina Botezatu    |    30 Apr 2015   •   16:27
Cum arată apartamentele post-criză
Sursa foto: Adrian Manolache

Locuinţele construite după boom-ul imobiliar din anii 2006-2007 au preţuri mai bine adaptate puterii de cumpărare. Pentru a ajunge aici, dezvoltatorii le-au micşorat, le-au compartimentat altfel şi le vând nefinisate.

Consultanţii imobiliari spun că preţur i le locuinţ e lor construite în prezent sunt cu 32-60% mai mici, pe metru pătrat locuibil, decât cele vândute în boom imobiliar. „Există o diferenţă de preţuri de 33% între oraşele mari şi cele mai mici. Piaţa a fost susţinută în această perioadă în primul rând de programul Prima casă”, a menţionat, pentru Jur-nalul Naţional, Adrian Crivii, fondatorul firmei de consul¬tanţă şi evaluare imobiliară Darian. Preţurile sunt adaptate la puterea de cumpărare. „Mulţi ar spune ca apartamentele sunt încă prea scumpe, însă trebuie să ţinem cont că nu vorbim despre un bun de consum, iar România are unul dintre cele mai ridicate procente de proprietate”, a detaliat Ionuţ Bordei, Head of Land Investment & Residential Development la DTZ Echinox.

Cel mai mic preţ a fost atins în decembrie 2014, fiind de 891 euro/mp, potrivit Imobiliare.ro. „Locuinţele dezvoltate în perioada 2007-2008 se adresau în general segmentului de piaţă medium-upper market, comparativ cu perioada actuală în care dezvoltatorii ţintesc mult mai bine cererea existentă, inclusiv din punctul de vedere al bugetelor disponibile”, a spus Gabriel Voicu, director în cadrul agenţiei imobiliare Coldwell Banker.

Suprafeţe cu 20% mai mici

În timpul crizei, după ce au finalizat apartamen¬tele proiectate înainte de această perioadă, prin 2009-2010, dezvoltatorii au început să construiască apartamente cu o suprafaţă locativă mai mică, ca să nu scadă mult preţul pe metrul pătrat. Potrivit unui raport al Imobiliare.ro, cel mai mult s-au redus suprafeţele la apartamentele de trei şi patru camere, care au, în prezent, 84 metri pătraţi, respectiv 120 metri pătraţi.

Recompartimentarea, o şansă pentru vânzare
Actualele apartamente sunt mult mai bine compartimentate şi finisajele sunt de o calitate mai bună, astfel că diferenţa de suprafaţă nu se simte, conform consultanţilor imobiliari. Cu toate acestea, se vând mai bine locuinţele nefinisate, faţă de acum şapte-opt ani, datorită preţului mai mic. Ionuţ Bordei a subliniat că se pune mai puţin accent pe arhitectură şi pe combinaţia de materiale. Totuşi, cumpărătorii apreciază mai mult calitatea şi se vinde mai puţin din faza de proiect. Ansamblurile construite în perioada post-criză sunt mai mici decât cele dinainte. „Se face un bloc, se vinde, şi aşa mai departe. Absorbţia pieţei este mai mică, pentru că nu s-a relansat creditarea”, a adăugat Adrian Crivii.

Astăzi, sunt proiecte care dezvoltă anual sute de locuinţe, deoarece au vânzări bune , dar dezvoltarea este mult mai bine corelată cu ritmul vân- zărilor, spune Gabriel Voicu. Zonele în care se construieşte astăzi sunt mult mai diversificate decât cele din anii 2007-2008 şi sunt mult mai mulţi dezvoltatori autohtoni care folosesc aportul propriu şi mai puţin finanţarea bancară, a mai declarat IonuţBordei.

În perioada 2007- 2008, o garsonieră nouă avea, în medie, 40 metri pătraţi utili, faţă de 30 metri pătraţi utili astăzi, iar un apartament cu două camere avea 60-65 metri pătraţi, faţă de 50-55 metri pătraţi, în prezent.
Gabriel Voicu, director în cadrul agenţiei imobiliare Coldwell Banker
 

×