x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cursuri pentru siguranţa în construcţii

Cursuri pentru siguranţa în construcţii

de Diana Scarlat    |    06 Mar 2013   •   09:41
Cursuri pentru siguranţa în construcţii

Conform statisticilor realizate la nivel european, domeniul Construcţii este cel mai riscant pentru siguranţa şi sănătatrea angajaţiilor, înregistrând cele mai multe accidente grave de muncă. Această situaţie a dus, în ultimii ani, la programe strategice, implementate în toate statele europene, pentru prevenirea accidentelor de muncă şi pentru implementarea unor proiecte prin care să fie posibilă diminuarea riscurilor.

Un raport al UE, la nivelul anului 2009 arăta că peste 205 milioane de angajaţi mureau anual în lume din cauza locurilor de muncă nesigure. În toată Europa mureau, în medie, 167. 000 de lucrători anual, dintre aceştia 7.460 fiind victime ale accidentelor de muncă, iar 159.000 fiind ucişi de bolile profesionale.

Conform statisticilor, la fiecare 3,5 minute, o persoană din zona UE-27 îşi pierdea viaţa din cauze legate de muncă, iar la fiecare 4,5 secunde, un lucrător din UE-27 era implicat într-un accident care îl obliga să stea acasă cel puţin trei zile lucrătoare. Numărul accidentelor de muncă ce determină trei sau mai multe zile de absenţă depăşea şapte milioane pe an, costurile fiind uriaşe, atât pentru tragediile umane, cât şi pentru concediile de boală, din cauza cărora scad cifrele de afaceri, scade productivitatea şi motivarea angajaţilor. Cifrele au scăzut, din 2009 până astăzi, datorită implementării unei strategii la nivelul Uniunii Europene, prin proiecte finanţate prin fonduri nerambursabile, în toate cele 27 de state ale Uniunii.

Un astfel de proiect strategic s-a desfăşurat şi în ţara noastră, în ultimii trei ani, vizând creşterea competenţelor personalului din IMM-urile din sectorul construcţii, în materie de securitate şi sănătate în muncă, dar şi îmbunătăţirea gradului de informare şi conştientizare al oamenilor de afaceri, al managerilor si al lucratorilor privind prevenirea riscurilor profesionale.

Proiectul s-a numit “Siguranţa în construcţii” şi a beneficiat de  finanaţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, din Fondul Social European (FSE) şi din bugetul naţional, având o perioadă de implementare de 36 de luni.

Peste 1.200 de tehnicieni, conducători intermediari şi muncitori au participat la cursuri de formare în domeniul securitate şi sănătate la locul de muncă, dintre care peste 300 de persoane au finalizat cursuri de specializare “Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă” acreditate ANC. De asemenea, peste 500 de participanţi, tehnicieni şi conducători intermediari, au participat la ateliere de lucru, în scopul familiarizării acestora cu cele mai bune practici în domeniu precum şi sensibilizării cu privire la necesitatea asigurării unui mediu de lucru sigur şi sănătos. Prin acest proiect au fost realizate şi spoturi şi clipuri audio-video, produse promoţionale şi materiale formative şi informative diseminate dar şi o campanie mass-media ce a asigurat informarea a peste 50.000 de persoane cu privire la riscurile de imbolnăvire şi accidentare la locul de muncă şi la utilitatea punerii în practică a unui sistem de gestionare a riscurilor.

“Suntem multumiţi că am reusit să îndeplinim obiectivele setate şi suntem încrezători în efectele pozitive pe care proiectul va continua să le genereze în crearea unui mediu de lucru mai sigur şi implicit în scăderea ratei accidentelor de muncă, în condiţiile în care sectorul construcţii s-a menţinut, pe parcursul ultimilor cinci ani în topul diviziunilor economice cu frecvenţa cea mai ridicată a accidentelor de muncă la nivel naţional”, spune Luis Trillo Marquina, managerul proiectului.
Activităţile implementate în cadrul proiectului au inclus elaborarea unor instrumente de lucru care au pus bazele unui sistem viabil de gestionare a riscurilor. Astfel, a fost creat un manual de management al riscurilor în domeniu, adaptat sectorului construcţii, un manual de proceduri, manuale si materiale specifice de formare pentru categorii diverse de angajaţi, precum şi patru ghiduri de bune practici privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă în sector.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o platformă de instruire online, care a servit drept suport pentru completarea susţinerii de activităţi formative în materie de securitate şi sănătate la locul de muncă, prin furnizarea a peste 40.000 de ore de pregătire în sistem e-learning. Demarat în decembrie 2009, proiectul a avut o valoare de peste 18 milioane de lei şi a fost implementat în regiunile Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia, Sud-Est şi Nord-Est, de Asociaţia Constructorilor şi Promotorilor din România.

Prin lege, angajatorii din UE trebuie să prevină vătămarea lucrătorilor la locul de muncă. Directiva-cadru 89/391 a UE stabileşte dispoziţiile de bază care trebuie urmate de angajatori şi este transpusă în legislaţia fiecărui stat membru al Uniunii. Anumite state membre depăşesc directiva-cadru europeană, având dispoziţii mai stricte. Luând măsuri adecvate, se poate asigura securitatea lucrătorilor, iar pentru aceasta este esenţială evaluarea riscurilor. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să realizeze periodic evaluarea riscurilor la locul de muncă printr-o examinare sistematică a tuturor aspectelor muncii, pentru a se stabili cauzele unor posibile vătămări sau răniri, posibilităţile de eliminare a pericolelor şi măsurile de prevenire sau protecţie care trebuie aplicate pentru a controla riscurile.

×
Subiecte în articol: cursuri siguranta constructii statistici