x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Firmele până în 250 de angajați închiriază jumătate dintre spațiile de birouri în 2018

Firmele până în 250 de angajați închiriază jumătate dintre spațiile de birouri în 2018

11 Dec 2018   •   21:16
Firmele până în 250 de angajați închiriază jumătate dintre spațiile de birouri în 2018
Sursa foto: Balanescu Dan Mihai

IMM-urile, firmele care au până în 250 angajați au tranzacționat spații de birouri cu suprafețe de până în 2.500 mp, care totalizează 46% din piața spațiilor de birouri din România, potrivit unei analize realizate de ESOP Consulting, pentru primele trei trimestre. Motorul îl reprezintă segmentul companiilor medii, care au între 50 și 249 angajați, care au închiriat 114.367 mp, ceea ce reprezintă 83% din suprafața închiriată de IMM-uri.

 „Piața este echilibrată, în ceea ce privește volumul de spații închiriate de IMM-uri și companii mari. Cele mai puternice segmente, care închiriază cele mai multe spații de birouri sunt companiile medii care au între 50 și 249 angajați și companiile mari, cu peste 250 angajați.

Ca tendință, am remarcat dezvoltarea operatorilor de spații de birouri coworking, care închiriază suprafețe mari, de peste 1.000 mp, uneori chiar de peste 3.000-4.000 mp și care țintesc clienții microîntreprinderi și chiar IMM-urile care au între 10 și 49 angajați, mai ales cele din domeniul IT&C. Acest trend credem că va continua.

În paralel, se observă și o flexibilitate din ce în ce mai mare a developerilor de clădiri de birouri clasă A, care vor să aibă un mix de chiriași în proiectele mari. Astfel, dacă unii developeri  în prima etapă au împărțit etajele în două module, acum au ajuns să împartă etajele în patru module, ajungând să ofere spre închiriere suprafețe de 300-600 mp, în funcție de mărimea suprafeței de pe fiecare etaj. Pentru a beneficia de această modularitate a spațiilor, developerii iau în considerare investiții inițiale mai mari, care acoperă contorizarea fiecărui modul, dar care în timp le asigură o flexibilitate mai mare”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.  

Volumul cel mai mare de spații de clasă A și B închiriate (aproximativ 96%) îl realizează  firmele medii (care reprezintă doar 1,8% din numărul total de firme din România, dar au 21% din numărul  total de angajați, potrivit ultimelor date Eurostat -European Statistical Office) și marile companii (care sunt ca număr doar 0,4% și au 36% din totalul angajaților români).

Cele mai  multe firme sunt microîntreprinderile (până în 10 angajați), care reprezintă 97,7% din total firmelor din România și au 44,4% din numărul total de angajați. Acestea însă închiriază cele mai puține spații de birouri direct de la proprietarii de clădirii noi, ocupând aproximativ 4% din suprafața totală de birouri de clasă A. Datorită faptului că developerii oferă puține opțiuni in clădirile noi pentru microîntreprinderile care vor sa aibă sediul in clădiri moderne, acestea se orientează către spații de tip coworking.

Companii mari care au realizat tranzacții cu spații de birouri în 2018

Companiile mari reprezintă ca număr 0,4% din totalul firmelor, dar tranzacțiile de birouri realizate de firme din rândul acestei categorii au ocupat 54% din piața de birouri moderne. Printre companiile mari care s-au mutat în 2018 sau au pre-închiriat spații de birouri în 2018 pentru a se muta în 2019-2020 se numără UPC, Dell, PWC, Thales, Microsoft, Deloitte, London Stock Exchange, Schlumberger, ING etc

La nivelul României, potrivit ultimelor statistici furnizate de Eurostat, 44,4% dintre angajați lucrează în micro-întreprinderi, 20,9% în firme medii și  34,6%  în mari companii. Și la nivel european situația este apropiată de aceste ponderi, în Uniunea Europeană, în medie, microîntreprinderile au 49,3% din totalul angajaților, companiile medii 17,1% și marile companii concentrează 33,7%.

×