x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Guvernul stă încă pe gânduri, Fiscul taxează retroactiv

Guvernul stă încă pe gânduri, Fiscul taxează retroactiv

de Andreea Stroe    |    13 Ian 2016   •   17:39
Guvernul stă încă pe gânduri, Fiscul taxează retroactiv
Sursa foto: Adrian Manolache

O nouă aberaţie marca „România mereu surprinzătoare” a apărut pe final de an 2015, dar se face simţită abia acum. Cine a obţinut venituri din vânzarea de terenuri şi imobile cu peste cinci ani în urmă se trezeşte acum dator la Fisc. Guvernul se gândeşte să repare parţial greşeala.

Ne-am obişnuit ca lucrurile să meargă strâmb de la sine în România, astfel încât încă o gafă care să demonstreze foamea de bani a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) devine o normalitate. Totul a pornit de la Curtea de Conturi, care a obligat ANAF să ia la bani mărunţi persoanele fizice şi firmele care au efectuat vânzări de case cu peste cinci ani în urmă, după ce inspectorii Curţii au constatat că statul nu a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani.

Astfel, în ultima perioadă, foarte multe persoane şi firme au primit, în plic, de la Fisc înştiinţare privind obligativitatea plăţii unui procent de 5,5% din venitul realizat în urma tranzacţiei reprezentând contribuţia la CASS, plus penalizări de 0,02% pe zi pentru toată perioada scursă din momentul vânzării şi până la emiterea deciziei de plată de către ANAF. Măsura îi loveşte, în plin, în special, pe cei fără venituri.

Decizia celor de la Fisc este surprinzătoare, având în vedere că datoriile fiscale de peste cinci ani se prescriu, potrivit legislaţiei române. Carmen Morar, contabil-şef într-o companie, spune că „astfel de notificări primesc şi firmele, chiar dacă perioada vizată depăşeşte lejer şase ani. Avem firme care la vremea aceea, de exemplu, erau suspendate, deci nu plăteau salarii, dar care acum sunt bune de plată la Fondul de Sănătate pentru angajaţii avuţi anterior!”.

Guvernul ar putea interveni

Totuşi, de plata acestei cotizaţii la CASS ar putea scăpa până la urmă persoanele care nu înregistrează niciun venit. Asta numai în cazul în care Executivul decide să modifice Codul Fiscal, în sensul că persoanele fără venituri vor fi scutite de plata contribuţiei la Fondul de Sănătate. Potrivit art. 180 din Cod, persoanele fără venituri datorează o contribuţie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie.

În lipsa unui act normativ care să anuleze aceste decizii de impunere, cei care le-au primit sunt buni de plată. Deşi tranzacţiile au depăşit ca vechime cinci ani de zile, iar eventualele datorii fiscale rezultate din acestea s-au prescris, Fiscul nu nu va reveni asupra lor.

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri vor fi obligate să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru.


×