x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Imobiliar:Falimentele ajung în România

Imobiliar:Falimentele ajung în România

de Daniela Ivan    |    15 Iul 2008   •   00:00

Criza imobiliară din Spania a lovit şi în România după ce grupul spaniol Martinsa-Fadesa, aflat în dificultate, s-a declarat în incapacitate de plată luni seară

Criza imobiliară din Spania a lovit şi în România după ce grupul spaniol Martinsa-Fadesa, aflat în dificultate, s-a declarat în incapacitate de plată luni seară. Compania spaniolă, controlată de Fernando Martin Alvarez, fostul preşedinte al Clubului Real Madrid, derulează unul dintre cele mai mari proiecte din România, Bonaire, în comuna Ştefăneştii de Jos, din judeţul Ilfov. Aici, Fadesa construieşte 7.000 de locuinţe în şase faze anunţate a se derula pînă în 2014.  Proiectul prevede ca, într-o primă fază, să fie livrate 1.600 de apartamente, începînd cu toamna lui 2009. Un alt ansamblu rezidenţial al companiei este în Bacău, unde spaniolii au anunţat 2.020 de locuinţe, cu livrare în 2010.

 
PROBLEME. Reprezentanţii din România ai Martinsa-Fadesa susţin că sucursala din România este de sine stătătoare şi că "proiectele imobiliare de aici se derulează mai departe". Însă au refuzat să dea detalii referitoare la relaţia dintre firma-mamă şi filiala din România, despre numărul de precontracte încheiate la Ştefăneşti sau despre instituţia financiară care finanţează proiectele din România. Nici reprezentanţii firmei-mamă din Spania nu ne-au furnizat aceste informaţii. Potrivit presei iberice, gigantul pieţei imobiliare din Spania a adunat datorii de peste 5.100 milioane de euro, iar Comisia Naţională pentru Valori Mobiliare din Spania a decis luni suspendarea de la tranzacţionare la bursa din Madrid a acţiunilor Martinsa-Fadesa. Conducerea companiei susţine că va decide restructurarea activităţii şi vînzarea unor active pentru revigorarea activităţii.

×
Subiecte în articol: romania imobiliar