x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Imobiliarele au ajuns la fundul sacului

Imobiliarele au ajuns la fundul sacului

de Daniela Ivan    |    04 Ian 2011   •   18:30
Imobiliarele au ajuns la fundul sacului
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
145035-jf-20090601091013057.jpgPiaţa construcţiilor va atinge nivelul minim în acest an, consideră reprezentanţii firmelor de profil. Menţinerea pieţei în 2011 la nivelul din 2010 reprezintă un scenariu optimist, consideră preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu. Valoarea pieţei a fost sub 10 miliarde de euro în 2010 şi este greu de crezut că se va mai menţine la acest nivel în acest an. După căderea pieţei imobiliare şi îngheţarea şantierelor, constructorii au trăit doar din lucrările de reparaţii şi acest lucru se va întâmpla şi-n 2011.

Valoarea proiectelor imobiliare din Bucureşti abandonate în ultimii doi ani trece de 1 miliard euro, a de­cla­rat Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3.
"La nivelul Bucureştiului au fost suspendate proiecte de un miliard de euro, cu terenuri cumpărate, cu in­vestiţii bancare, deşi erau programate pentru ultimii doi ani. Cred că pot să număr doar în Sectorul 3 investiţii care se ridică la 250 de milioane de euro care nu s-au realizat, cu terenuri cumpărate, în ultimii doi ani, cu proiecte făcute", a explicat Du­mi­traş­cu. Piaţa construcţiilor a fost sus­ţinută în acest an în principal de lu­cr­ările de reparaţii.

Relansarea imobiliarelor nu este aşteptată pentru acest an, nici măcar de bancheri. "Construcţiile nu dau semne de revenire şi cel mai pro­babil saltul în zona pozitivă va fi dificil, atâta timp cât indicatorul de sentiment este foarte scăzut, Guvernul a aprobat curând Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii 2011-2012 în care sunt stabilite priorităţile şi sumele care se vor aloca pentru fiecare obiectiv în parte", a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.
Acesta a mai precizat că sectorul rezidenţial, care repre­zin­tă 20% din totalul construcţiilor – nu va reveni, dar un potenţial mai bun îl are sectorul comercial, care şi-ar putea reveni dacă sentimentul in­vestitorilor va începe să se îm­bu­nă­tă­ţească.

În aceste condiţii, directorul ge­neral al Holcim România, Markus Wirth, a declarat recent că anul 2011 va fi unul dificil pe piaţa cons­truc­ţiilor, dar ca speră că, începând din 2012, vom avea din nou o creştere. "Piaţa construcţiilor a fost susţinută în acest an în principal de lucrările de reparaţii. Va fi în continuare un an di­ficil pe piaţa construcţiilor, pentru că nu avem vizibilitate pe termen scurt în ceea ce priveşte investiţiile pe care le va realiza statul în infrastructură, un domeniu în care ne aflăm cu mult sub media europeană şi care este definitorie pentru impulsionarea dezvoltării."

Singurul sector care se mişcă mai bine este cel al centrelor comerciale care au susţinut cât de cât sectorul construcţiilor. Investitorii se uită încă cu interes către România, dar in­ves­tesc controlat. "România parcurge o perioadă dificilă. După o creştere impresionantă în 2008, s-au înregistrat scăderi dramatice de peste 16% ale PIB şi nu a depăşit criza până în acest moment. Noi considerăm că s-a atins fundul sacului şi că din anul acesta va începe creşterea. Vrem să in­vestim în România, însă investim con­trolat. Studiile arată că cifra de afa­ceri din sectorul de vânzări cu amănuntul va creşte până în 2014 de la 4,8 mi­lioane de euro în prezent la 5,7 mi­lioane de euro. Prin urmare, noi suntem interesaţi de locaţiile de top şi acces facil din oraşele foarte mari", a declarat a declarat Manfred Ku­mmer, preşedintele Consiliului de Ad­mi­nistraţie Hornbach Immobilien A.G.

O altă problemă este legată de acumularea datoriilor. Plosceanu a afirmat că una dintre solicitările fă­cu­te reprezentanţilor FMI a fost moni­to­rizarea plăţilor creanţelor către fir­mele de construcţii, care totalizează 1,2 miliarde de euro.
"Am solicitat ca pentru eliberarea tranşei din decembrie să se ţină cont de plata creanţelor, insistând ca măcar cele aferente semestrulului I 2010 să poată fi achitate", a spus Plos­ceanu.

Previziuni : Între incertitudine şi speranţă
Nimrod Zvik, director marke­ting Be Igloo
"România este în continuare o ţară cu potenţial investiţional. Noi ne continuăm strategia de achiziţii, deşi este din ce în ce mai dificil. Proiectele de calitate, care să fie şi van­dabile, sunt din ce în ce mai pu­ţine. Dar avem 45 milioane euro bu­get de achiziţii. Sunt bani pe care vrem să îi investim. Pentru că ne păstrăm părerea că atâta timp cât îi putem oferi clientului ce are nevoie, atunci el va cumpăra locuinţe. Desi­gur, nu la fel de multe ca în boomul economic, dar niciodată nu ne-am aş­teptat ca acest comportament hao­tic-consumatorist să dureze la ne­sfârşit"

Alexandru Petrescu, director vân­zări Green City
"Faptul că trecem printr-o pe­rioadă dificilă este de necontestat. Dar asta nu înseamnă că nu se poate vinde. Vânzările pe care le-am făcut în 2010 ne-au încurajat să lansăm fa­za a treia a proiectului Green City – 170 de case. Nu am fi făcut acest pas dacă nu am fi avut încredere în piaţă. Noi continuăm să folosim criza în favoara noastră. De la început am construit pe un trend descendent al preţurilor materialelor de construcţii. Între timp, acestea au scăzut şi mai mult, ceea ce ne permite să construim case pe pământ la preţuri care le fac vandabile. Pentru că preţul rămâne cel mai puternic factor de decizie în procesul de cumpărare"

Andrei Rusu, Vission House
"Previziunile pentru anul viitor sunt destul de greu de făcut, pentru că includ foarte multe variabile. Depindem de contextul internaţional dar, cel mai dureros, depindem de deciziile politice şi economice locale. Piaţa imobiliară depinde direct de deciziile economice, iar la cât de inconsecventă este strategia guvernamentală în acest sens, este greu pentru oricine să facă previziuni. Totuşi, nu poate fi vorba despre o îngheţare a pieţei, este absurd să vorbim despre aşa ceva. La fel cum nu putem vorbi despre reveniri spectaculoase. Noi mizăm pe un uşor trend ascendent al pieţei"

Ştefan Niţă, Luxury Interna­­tio­nal
"Anul viitor ar trebui să fie o pro­vocare la fel de mare ca şi anul acesta. Problema cu proprietăţile de lux este că se adresează în special investitorilor. Iar investitorii sunt speriaţi de România. De fapt, investitorii sunt goniţi din România de realitatea economică. Iar ce se anunţă pentru anul viitor nu este de natură să le schimbe perspectiva investiţională: creşterea impozitului pe teren, creşterea infimă a PIB-ului... Este foarte probabil să asistăm la un 2011 care să nu fie mult mai bun decât 2010, dar în nici un caz mai rău".

Apartamentele vandabile s-au epuizat
Bucureştiul are în acest moment 7.000 de apartamente noi care nu pot fi vândute şi doar 700 care sunt vandabile. Mulţi dezvoltatori imobiliari au construit locuinţe cu suprafeţe mari de peste 150 mp sau au ridicat blocuri în locaţii periferice, departe de şcoli, grădiniţe, centre comerciale şi mijloace de transport.

"Suntem foarte aproape să epuizăm stocul de locuinţe vandabile, adică cele care sunt accesibile la preţ, au locaţie bună şi se încadrează în TVA de 5% şi Prima Casă. Mai sunt doar câteva sute de locuinţe pe piaţă care pot fi achiziţionate de români, restul sunt doar ca număr, pentru că sunt prea mari, au preţuri mari şi sunt în complexuri nelocuite", a declarat Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei Real Time.
El a mai precizat că aceste blocuri au fost finanţate de bănci în perioada în care în România se vindea orice. Acum, dezvoltatorii lor sunt în dificultate şi nu mai pot plăti. S-a ajuns într-un punct în care vechea finanţare e cu mult mai mare decât valoarea de piaţă. Băncile nu permit dezvoltatorului să scadă din preţ, iar aceste apartamente nu au căutare. "Multe dintre aceste locuinţe nu au căutare nici măcar pentru închiriere. Cine s-ar muta într-un bloc în care este singurul locatar? Cine s-ar muta într-un bloc în care costul întreţinerii este uriaş?", a mai spus Vlad Vlăsceanu, directorul târgului imobiliar Timon.

×
Subiecte în articol: imobiliar constructii & proprietati