x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Investitorii dau în judecată dezvoltatorii

Investitorii dau în judecată dezvoltatorii

de Daniela Ivan    |    09 Noi 2009   •   00:00

Tot mai mulţi investitori străini care au cumpărat în urmă cu un an sau doi locuinţe în ansamblurile rezidenţiale din România au chemat în instanţă dezvoltatorii, a anunţat casa de avocatură Enescu&Cuc.




Tot mai mulţi investitori străini care au cumpărat în urmă cu un an sau doi locuinţe în ansamblurile rezidenţiale din România au chemat în instanţă dezvoltatorii, a anunţat casa de avocatură Enescu&Cuc.

Un număr important de dezvoltatori imobiliari din România care nu şi-au respectat angajamentele în legătură cu realizarea de apartamente offplan (pe hârtie) în diverse oraşe din ţară au fost sau urmează să fie daţi în judecată de către clienţi din străinătate. Printre motive se numără depăşirea termenelor de finalizare a construcţiilor şi anularea totală a proiectelor, fără posibilitatea de returnare a sumelor plătite ca avans, se arată într-un comunicat al casei de avocatură.
"În ultimele luni ne-au contactat mai multe zeci de clienţi care intenţionează să demareze proceduri în instanţă împotriva mai multor dezvoltatori din ţară, în oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca şi Arad", a declarat, în comunicat, Mihai Cuc, partener la Enescu&Cuc.
Majoritatea dezvoltatorilor în cauză au încetinit foarte mult sau chiar au sistat lucrările din cauza lipsei lichidăţilor, întârziind predarea apartamentelor către cumpărători.

"Bineînţeles, majoritatea celor ce vor aduce în instanţă aceşti dezvoltatori au mari şanse să obţină decizii favorabile. Marea problemă este că aceste firme să mai aibă de unde să dea înapoi banii. Realitatea este că legislaţia din România este extrem de permisivă cu aceşti dezvoltatori, care de fapt nu sunt obligaţi să ofere nicio garanţie înainte de a scoate la vânzare proiecte offplan. În multe ţări din Europa, ei sunt obligaţi să depună în bancă o anumită sumă de bani care să acopere o parte din valoarea proiectului sau există anumite cerinţe legate de capitalul social minim", a afirmat Cuc.
Avocaţii firmei consideră că România are de pierdut în momentul în care investitorii străini o percep ca pe un loc nesigur pentru a-şi investi banii.


×