x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi MISIUNEA CASA/Mic dictionar - 15 octombrie 2004

MISIUNEA CASA/Mic dictionar - 15 octombrie 2004

15 Oct 2004   •   00:00
PARDOSELI DIN PIATRA NATURALA. Marmura este o roca metamorfica foarte densa, dura, cu granulatie fina, care poate fi lustruita usor, cu rezultate spectaculoase. Ca majoritatea calcarelor, este insa sensibila la acizi, grasimi si produse abrazive, care-i pateaza suprafata. Materialul este recunoscut ca fiind relativ fragil si scump, totusi ramane superb. Diversitatea substantelor si impuritatilor conditioneaza culoarea si nervurile pietrei. In functie de provenienta, marmura prezinta aspecte foarte diferite. De la alb la negru, care ofera suprafete perfect unicolore, pana la verde sau rosu cu vine mari, albe, exista numeroase colorituri discrete sau tari. Finetea granulatiei permite slefuirea pana la obtinerea unui finisaj de un luciu deosebit, punand in valoare atat nervurile, cat si nuanta.

ARDEZIE SI GRANIT. Ardezia este un sist argilos de granulatie fina, in general gri-albastrui. Suprafata sa poate fi bruta sau slefuita. Ofera o rezistenta buna la uzura si nu crapa la ger, dar se zgarie usor. Granitul, alcatuit in general din cuart, are o duritate foarte mare si este aproape impermeabil. Avand culori de la gri la roz sau aproape rosu, se slefuieste foarte bine si prezinta unele asemanari cu marmura. Ofera o rezistenta deloc neglijabila fata de grasimi, acizi si uzura.

GRESIA. Nu confundati gresia cu gresia ceramica; cea din urma este un material bazat pe argile. Gresia, cu o culoare gri sau roz, rezulta prin transformarea nisipurilor silicioase. Are o rezistenta buna la uzura. Chiar si dupa slefuire ea ramane mata si antiderapanta. Este utilizata sub forma de dale sau blocuri pentru alei sau pavaje. Compozitia naturala ii confera putere abraziva: se foloseste la pietrele de moara si de polizor.

×
Subiecte în articol: imobiliar