x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Piaţa imobiliară, la coada UE

Piaţa imobiliară, la coada UE

de Daniela Ivan    |    21 Sep 2010   •   00:00

Deşi pieţele central-europene dau semne de revenire, piaţa imobiliară din România nici măcar nu mai există pe harta investitorilor străini. Este efectul măsurilor haotice luate de Guvernul Boc, care nu a reuşit să repornească motoarele economiei.



În aceste condiţii, analiştii imobiliari nu se aşteaptă la schimbări majore în a doua parte a anului. "Totuşi, există doi factori care pot influenţa decisiv evoluţia pieţei în viitorul apropiat: pe de o parte, efectele negative ale incertitudinii din economia naţională, iar pe de altă parte - impactul pozitiv pe care îl poate produce revenirea pieţelor central-europene", potrivit celui mai recent raport al companiei Colliers. Aceştia speră că piaţa terenurilor ar putea da primele semne de revenire. "O parte din jucătorii prezenţi pe piaţă au considerat că preţurile au scăzut suficient de mult, în timp ce alţii încă aşteaptă ca minimul să fie atins către sfârşitul lui 2010 sau începutul anului 2011. În aceste condiţii, tranzacţiile s-au încheiat în primul semestru al anului la preţuri mai mici cu 20%-30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică la un nivel de preţ similar cu cel din perioada 2005-2006", a precizat Sânziana Oprea, consultant divizia terenuri, în raportul Colliers. În aceste condiţii, analiştii anticipează o intensificare a activităţii de tranzacţionare în a doua jumătate a anului, fără ca acesta să însemne şi stabilizarea preţurilor, întrucât incertitudinile persistă în economie.

Celelalte pieţe, cea a centrelor comerciale, a birourilor şi cea rezidenţială, sunt departe de revenire. "Luând în considerare evoluţia pieţei rezidenţiale, corelată cu cea a economiei naţionale, nu anticipăm o activitate mai intensă în următoarele 6-12 luni. Prin urmare, estimăm în continuare o uşoară scădere atât a vânzărilor, cât şi a preţurilor, cauzată de tendinţele macroeconomice şi de politicile guvernamentale de scădere a salariilor, creşterea TVA şi schimbările din Codul Fiscal", se arată în raportul Colliers.

Şi volumul livrărilor de centre comerciale va rămâne scăzut. În a doua jumătate a anului se vor finaliza doar trei proiecte: Gold Plaza, dezvoltat de Futureal la Baia Mare, un parc comercial dezvoltat de Belrom la Drobeta-Turnu Severin, şi magazinul Cocor din Bucureşti. "Până când băncile nu vor relaxa condiţiile de finanţare şi nu vor deveni mai receptive în acordarea creditelor, dezvoltatorii vor întâmpina dificultăţi în demararea construcţiei proiectelor lor", potrivit Georgianei Andrei, director divizia spaţii comerciale. Până la sfârşitul anului 2010 se vor livra pe piaţă încă 160.000 mp de spaţii de birouri. Din spaţiul total, 20% sunt în prezent închiriaţi, în consecinţă estimăm că rata de neocupare va ajunge aproape de nivelul de 25%. Ca urmare, chiriile vor scădea în continuare.

×
Subiecte în articol: imobiliar